Gorana Ercegović Pavlović

DENTALNA MEDICINA
Gorana Ercegović Pavlović
dr.med.dent. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: Veronika Cesar

Što je gingivitis???

Gingivitis je medicinski termin za upalu gingiva (desni).

To je blagi oblik bolesti desni i simptomi su mu uglavnom crvenilo, naticanje i krvarenje tkiva desni, osobito tijekom pranja zuba ili čišćenja koncem ili prilikom ugriza u nešto tvrdo, kao npr. jabuku.

Gingivitis je izlječiv u ranoj fazi, stoga je važno razgovarati sa stomatologom i razumjeti simptome, prije nego što se razvije u druge probleme.

 

ŠTO UZROKUJE GINGIVITIS?


Glavni je uzrok gingivitisa stvaranje plaka, sloja bakterija koji se stalno razvija oko zuba, na njima i između njih, prije svega na teško dostupnim mjestima. Ove bakterije nadražuju desni i one se mogu upaliti.

Nadalje, između desni i zuba mogu se razviti mali prostori ili „džepovi“. Ako se ne liječe, ti se džepovi mogu produbiti i razviti u ozbiljnije probleme, kao što su osjetljivi zubi ili parodontoza.

Desni pušača također su podložnije infekcijama budući da pušenje i uporaba duhana smanjuju dotok krvi i hranjivih sastojaka do tkiva desni.

 

LIJEČENJE GINGIVITISA


Ako se reagira na vrijeme, stomatolog može jednostavno liječiti gingivitis.

No, možete poduzimati korake svaki dan da biste smanjili rizik od gingivitisa: održavati dobru oralnu higijenu.

To znači četkati zube tri minute, dvaput dnevno!

Pasta pomaže pri zaustavljanju i sprječavanju krvarenja desni te je četiri puta učinkovitija od obične zubne paste u uklanjanju naslaga plaka s gingivalne linije (područja gdje se desni sastaju sa zubima) i tako održava zdravlje desni i jake zube.

 

OSTALI JEDNOSTAVNI SAVJETI UKLJUČUJU SLJEDEĆE:

 

1. Koristite ručnu ili  električnu zubnu četkicu male glave  i mekih okruglih vlakana i ne zaboravite očistiti područje oko gingivalne linije.

2. Čistite zube koncem  ili koristite međuzubne četkice da biste se riješili plaka zaostalog u teško dostupnim područjima, kao što je područje između zuba.

3. Koristite vodicu za ispiranje usta koja vam omogućava svakodnevnu zaštitu desni.

4. Redovito posjećujte svog stomatologa jer on može uočiti probleme s desnima prije nego se pojave simptomi gingivitisa.