ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

NJEGA KOŽE DOJENČADI

Koža je najveći čovjekov organ koji od rođenja do odrasle dobi prolazi brojne promjene.

Kožu dojenčeta karakterizira specifičnost njene građe; potkožno masno tkivo je tanje, termoregulacija je osjetljivija, površinski sloj je puno nježniji a vode sadrži nešto više nego što će je imati u odrasloj dobi te se koža lakše isušuje. Uzimajući u obzir navedene specifičnosti, njezinu propusnost i veliku površinu u odnosu na tjelesnu masu važno je napraviti kvalitetan odabir sredstava za njegu. Za njegu kože novorođenčeta preporuča se izbjegavati kemijska sredstva te koristiti samo vodu.

Najčešće promjene na koži novorođenčadi su; tjemenica koju je potrebno ukloniti mekanom četkom, zatim novorođenačke akne i milije koje najčešće nestaju spontano te pelenski osip koji zahtijeva češće mijenjanje pelena i sušenje kože a u slučaju jače izraženog oblika potrebno je provesti liječenje kremom protiv gljivica ili bakterija. Otprilike 15-20 posto djece predškolske i školske dobi boluje od atopijskog deramtitisa. Radi se o upalnoj bolesti kože koju karakterizira suhoća kože, crvenilo i svrbež a često je povezan s drugim atopijskim bolestima poput nutritivne alergije, bronhalne astme, alergijske upale nosa i očiju. U njezi kože kod atopijskog dermatitisa potrebno je koristiti dermokozmetiku što uključuje medicinske uljne kupke ili sindete bogate uljima te neutralne kreme koje opskrbljuju suhu kožu lipidima, sprečavaju prolazak alergena kroz kožu te smanjuju potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida. Sastojci koji ne bi trebali biti prisutni u dječjoj kozmetici su umjetne boje i mirisi, mentol, citrusi, pepermint, mineralna ulja, lanolin te antibakterijski sapuni.

Važno je slijediti preporuke dermatologa te djecu do godinu dana ne izlagati direktnom djelovanju sunca, nadalje ne izlagati se suncu između 11- 16 sati te koristiti kreme sa zaštitnim faktorom na bazi mineralnih zaštitnih sredstava.