ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

HIPOTIREOZA KOD DJECE

Nedovoljno stvaranje hormona štitnjače jedno je od najčešćih endokrinoloških poremećaja u dječjoj dobi.

Kod prirođene hipotireoze manjak hormona postoji već intrauterino i očituje se pri rođenju, a kod stečene hipotireoze bolest se javlja u prethodno zdravog djeteta. U slučaju prirođene hipotireoze u novorođenačkoj dobi mogu se uočiti simptomi kao što su lijeno sisanje, pospanost, slabija spontana motorika, tvrda stolica, izbočen trbuh, produljena novorođenačka žutica. Djeca sa prirođenom hipotireozom imaju grublje crte lica, suhu i blijedu kožu, usporen rad srca te nisku tjelesnu temperaturu. Ukoliko se dijagnoza ne postavi na vrijeme i ne započne sa terapijom uočava se zastoj tjelesnog rasta i psihičkog razvoja, koža postaje sve više suha i gruba.

Kod djece sa stečenom hipotireozom simptomi su obično blaži i javljaju se postupno; zaostatak u rastu i dozrijevanju kostiju, zaostatak u spolnom razvoju i nicanju zubi. Djeca su pospana, debljaju se, ne podnose hladnoću, imaju tvrdu stolicu i bolove u mišićima, koža im postaje suha. U svim slučajevima hipotireoze T3 i T4 su sniženi, dok je TSH u primarnoj hipotirezi snižen a u sekundarnoj povišen.

Najčešća bolest štitnjače je hipotireoza vezana uz endemsku gušavost koja se javlja u dijelovima svijeta gdje se ne provodi jodiranje soli.

Najčešći uzrok stečene hipotireoze je autoimuni tireoiditis /Hashimotov tireoiditis/ a dijagnoza se potvrđuje prisutnošću tiroidnih protutijela u krvi.

U rodilištima se provodi sistematsko traganje za hipotireozom a liječenje hipotireoze je supstitucijsko, tabletama koje sadrže T4 i traje cijeli život. Uz dobro vođenu terapiju postiže se normalan rast i razvoj i gube se klinički znakovi hipotireoze. Prognoza vezana za mentalni razvoj je povoljnija ukoliko se dijagnoza primane hipotireoze postavi u prvom tromjesečju života. Kada se pronađe odgovarajuća doza, odnosno kada se postigne normalna koncentracija hormona štitnjače nema ograničenja u načinu života niti u fizičkoj aktivnosti.