DRAGOJLOVIĆ DANIEL

OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
DRAGOJLOVIĆ DANIEL
dr.med. (domski)
VRTLARSKA 1A, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: MULEJ LJUBICA

Žučna dijeta

Upute za prehranu bolesnika sa žučnim kamencima (odnosi se i na ostale bolesti žučnjaka te kod bolesnika nakon operacije žučnjaka)

• U akutnom stadiju bolesti kod pacijenata nužna je stroga dijetalna prehrana do smirivanja tegoba (tj. upale). Dozvoljeno je tek nešto ugljikohidrata, kao što su zaslađena voda, čaj i voćni sokovi, a potom se uključuje pretežno ugljikohidratna kašasta (kuhani krumpir, riža, griz, tjestenina) i pasirana (špinat, cvjetača, koraba ili voće...) hrana.
• Nakon smirivanja upale, tj. povlačenja tegoba prelazi se na normalniju prehranu, ali i dalje je potrebno strogo voditi računa o namjernicama koje su dozvoljene i koje bi trebalo izbjegavati!

Nisu dozvoljeni:

• meso: pečeno, prženo i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masna perad, guščja jetra, slanina, suho meso, mesne prerađevine (kobasice, salame, hrenovke, konzervirane mesne prerađevine), kavijar, sardine;
• umaci: umaci od češnjaka, luka, krastavca, kopra te svi umaci od pečenja;
• mliječni proizvodi: svi zreli sirevi;
• voće: dunje, dinje, lubenica, bademi, orasi, lješnjaci;
• žitarice: kruh i tijesto s kvascem te tijesta s maslacem i jajima;
• povrće i začini: paprika, feferoni, salata od graha i kupusa, krumpir pečeni ili restani, grah, leća, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa, začini (papar, paprika, cimet, klinčić, muškatni oraščić);
• alkoholna pića: sva alkoholna pića, a osobito rakija i hladno pivo;
• ostale namirnice: jaja, svinjska i guščja mast, margarin, loj.

Dozvoljeni su:

• juhe: nemasna juha od mesa i/ili povrća...u juhu se mogu ukuhati sve vrste tjestenine, riža ili pšenični griz;
• meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba, blijeda šunka;
• povrće: krumpir kuhan u slanoj vodi ili u ljusci, variva od špinata, cvjetače, mrkve, korabe, šparoga, buče, tikvice, blitve, rajčice;
• tjestenine: prepečeni bijeli kruh ili dvopek, stare žemlje, biskvit, pereci, sve kuhane tjestenine, koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca i s malo masnoće; dozvoljene su tjestenine s krumpirom ili brašno s krumpirom, kao tzv. krumpirovo tijesto;
• slatka jela: nabujak od griza ili riže bez jaja i kvasca, marmelada, džem, med;
• ostala jela: krupica, riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice;
• salate: svježe pripremljene salate od povrća koje ne obiluje celulozom (zelena, blitva, rajčica, cvjetača, cikla...)
• voće: sve vrste kuhanoga voća bez kore;
• pića: čaj, kakao, kava u maloj količini, nemasno (obrano) mlijeko, limunada...


Dodatne preporuke/napomene:

Ne konzumirati prevruća jela ili pića.

Jesti češće i manje obroke.

Prehrana s niskim udjelom masti.

U pripremi hrane potrebno je odvojiti sve vidljive masnoće s mesa.

Hranu pripremati kuhanjem, parenjem, pirjanjem ili pečenjem u specijalnim posudam bez dodatka masnoća.

Izbjegavati nagle promjene tjelesne mase.