ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Umnjaci

Umnjaci ili treći kutnjaci su posljednji zubi u zubnom nizu. Nalaze se na sve četiri strane gornje i donje čeljusti. Poznati su pod nazivom "mudraci". Umnjaci niču nakon 18-te godine života. Uobičajen je slučaj da nicanje umnjaka započne i kasnije. Zametak umnjaka ne mora postojati.

Slikovni rezultat za umnjaci

Nicanje umnjaka je često popraćeno bolovima i upalom. U takvim situacijama, preporuka je javiti se stomatologu na kontrolni pregled i potrebnu terapiju. Pošto su posljednji zubi u zubnom luku, pravilno četkanje i dobra oralna higijena često izostaju, što je razlog za nastanak karijesa. Upala tijekom nicanja izazvana je smanjenim i nedostatnim prostorom za njihovo nicanje i sam smještaj u zubnom luku. Uz upalu se javljaju bolovi u području nicanja te otežano gutanje. 

Slikovni rezultat za umnjaci

Upala se sanira detaljnim čišćenjem upaljenog područja, lokalno mazanjem anestetskim kremama ili sistemskim antibioticima. Ako stomatolog procijeni da nema dovoljno mjesta za nicanje, da je kost predebela ili je zub pogrešno usmjeren za rast, zub je indiciran za vađenje.

Slikovni rezultat za umnjaci vađenje

Povezana slika

Postupak vađenja umnjaka je alveotomija. Kirurško uklanjanje je ambulantni postupak koji se obavlja pod lokalnom anstezijom. Nakon vađenja daju se upute pacijentu o oralnoj higijeni te tretmanu rane. Moguće je oticanje oko rane, pa se preporuća mirovanje. Kada je potrebno, stomatolog određuje terapiju antibiotikom i analgeticima postoperativno. Oporavak traje nekoliko dana, nakon kompliciranog vađenja. 

Slikovni rezultat za alveotomija

Kako bi rana pravilno zarasla potrebna su obično 2 tjedna. Operirano područje potrebno je tretirati prema uputama stomatologa, oralnog kirurga. Važno je četkati zube četkicom, ali izbjegavati područje vađenja. Savjetuje se izbjegavanje grgljanja tekućinama idućih 5 dana te konzumacija vruće i gazirane hrane na dan vađenja. Hladni oblozi, spavanje sa glavom u povišenom položaju, konzumacija mekše hrane su preporuka o postoperativnom ponašanju. Preporuča se ne jesti vruće i gazirano te izbjegavati pušenje duhana.