ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Abrazija zubi

Istrošenost zubi ili abrazija nastaje trošenjem tvrdog zubnog tkiva, kao posljedica trenja zubi međusobno ili sa nekim vanjskim faktorom.

Slikovni rezultat za abrazija zuba

Može se javiti kod osoba koje imaju keramičke krunice, pri čemu je keramika tvrđa od prirodnog zuba, pa uzrukuje nihovo trošenje. Glavni uzrok abrazije je nepravilna tehnika četkanja zubi, niski ph i abrazivnost paste za zube. 

Slikovni rezultat za abrazija zuba

 

Drugi razlozi koji mogu uzrokovati abraziju su škripanje zubima, škrgutanje, stiskanje zubi i drugi mehanički uzroci.

Povezana slika

Abrazivna oštečenja nastaju na različitim mjestima na zubu, često se ne vide na svim zubima. Posebno stradaju rotirani zubi i zubi van zubnog luka, koji su posebno izloženi četkanju.

Cilj liječenja abrazije zuba je uočiti oštećenja na vrijeme, prepoznati uzrok te poduzeti sve mjere kako bi se spriječilo daljnje oštećenje. Na temelju pregleda kod stomatologa se određuje stupanj oštećenja i pristupa se potrebnoj rekonstrukciji i zaštti oštećenih zubi.

Kao privremeno riješenje koriste se estetski kompozitni materijali (ispuni) i izrada udlage protiv bruksizma, a kao trajno riješenje fiksno protetski nadomjesci (npr. keramičke krunice).

Povezana slika