ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Afte

Afte su vrlo čest zdravstveni problem, koji pogađa čak 20% populacije. Prema načinu nastanka ubrajaju se u autoimune bolesti. Nije točno poznato što pokreće tu autoimunu reakciju. Afte su ranice u ustima, javljaju se u obliku malih bijelih promjena na koži, sa vidljivom ulceracijom koja postepeno raste. Žuto sive su boje, s crvenim rubom i okolnim upalnim procesom. Najčešće se javljaju u području sluznice, na jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana.

Slikovni rezultat za afte

 

Nisu opasne, a njihova pojava se često povezuje sa stanjem stresa. Često se pojavljuju kada imunitet oslabi. Obično se javljaju kod mladih ljudi, češće žena, pogotovo za vrijeme druge polovice menstrualnog ciklusa. Mogu biti znak manjka vitamina C i B12, anemije ili većih problema u probavnom sustavu, ponekad mogu biti znak fizičke isrpljenosti. 

Slikovni rezultat za afte

Afte se mogu podijeliti na:

1) Male afte (aphte minor),

2) velike afte (aphte major),

3) herpetiformne afte.

Slikovni rezultat za afte

Glavni simptom nastanka afti  je bol koja brzo prolazi. Pojačava se pri konzumaciji ljute i vruće hrane te napitaka. Liječenje afti se često odnosi na sprečavanje uzroka nastanka (stres, pad imuniteta). Potrebno je dovoljno sna. Konzumacija zdrave i nutritivno vrijedne hrane, sa dovoljno vitamina, minerala i proteina, svakako doprinosti smanjenju učestalosti nastanka afti. Od prirodnih lijekova to može biti čaj od kadulje, ispiranje usta slanom vodom ili fiziološkom otopinom. Svakako su se dobrim izborom pokazali preparati sa hijaluronskom kiselinom, koja djeluje povoljno na afte. 

Za vrijeme trajanja afti potrebno je izbjegavati ljutu i vruću hranu, kao i pranje zubi pastom koja sadrži natrijev sulfat. 

Ako se afte pojavljuju često ili pri pojavi rastu, potrebno je obratiti se liječniku. Ponekad se uz afte javi povišena temperatura koju treba liječiti lijekovima za taj simptom.

Kako spriječiti pojavu afti:

1) zdrava prehrana,

2) redovita oralna higijena,

3) koristiti pastu za zube bez natrijeva sulfata,

4) pokušati izbjegavati stresne situacije, koje mogu biti okidač za nastanak afti.

Povezana slika