DENTALNA MEDICINA
MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, črnomerec, Zagreb
SESTRA: GOTOVAC RUŽICA

dentalna fobija

Dentalna anksioznost - je reakcija na nepoznatu opasnost i vrlo je česta pojava, a većina osoba doživi neki stupanj dentalne anksioznosti ako se spremaju za zahvat koji ranije nisu iskusili. U osnovi, to je strah od nepoznatog. Anksioznost možemo prebroditi samouvjeravanjem i odabirom stomatologa koji ima razumijevanje i strpljenje za pacijente s anksioznošću.

 

Dentalni strah - je reakcija na poznato, neugodno iskustvo koje se je već jednom dogodilo kod stomatologa, a za koje misle da će se ponoviti. Od dentalnog straha najčešće pate djeca koja su stomatologa prvi put posjetila kada ih je bolio zub. Ovaj strah se može spriječiti preventivnim pregledima, adekvatnim pristupom stomatologa i u slučaju potrebe premedikacijom.

 

Dentalna fobija - je daleko intenzivniji osjećaj straha, a od njega pati između 8 i 16 posto populacije. Osoba koja pati od dentalne fobije nastojat će izbjeći posjet stomatologu pod svaku cijenu sve dok ne dođe do neizbježnog fizičkog ili psihičkog problema s kojim se pacijent ne može nositi. Kod dentalne fobije prva je metoda izbora za liječenje intravenozna svjesna sedacija.