GRAFF GYUGECZ KAROLINA

OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
GRAFF GYUGECZ KAROLINA
spec.obiteljske medicine (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: ANTIONIA LOPATIĆ

HIPOLIPEMIČKA DIJETA

PREPORUKE ZA PACIJENTE

Hipolipemička dijeta je način prehrane koji se preporuča svim pacijentima sa povećanim kolesterolom i/ili trigliceridima. 

Osim dijetestkih mjera, potrebna je i adekvatna tjelesna aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta (brzi hod, lagano trčanje, plivanje, vožnja biciklom i sl.) na dnevnoj bazi. 

Dijetetske mjere su slijedeće: 

1. Smanjite unos kuhinjske soli, te unos alkohola. 

2. Prestnite pušiti. 

3. Za pripremu hrane koristite biljno/suncokretovo ulje. 

4. Preporučuju se manje količine NEMASNOG mesa, te 2 obroka morske ribe tjedno.

4. Povećajte unos biljnih vlakana (kruh od neprosijanog brašna, mekinje, cijele jabuke (ne odstranjivati koru!), grah, grašak, neoljušten ariža, kelj, krastavci celer).

5. Umjesto rafiniranog šećera, koristite steviju, umjetna sladila ili se naviknite na nezaslađenu hranu.

 

ZABRANJENE NAMIRNICE SU:

1. maslac, punomasno mlijeko, vrhnje, punomasni sir, tučeno slatko vrhnje

2. svinjsko meso, masna govedina, janjetina, divljač, meso pitomih kunića, jezik, pašteta, mesni proizvodi iz konzerve, sve prerađevine svinjskog mesa ( slanina, čvarci, kobasice, pršut, salama, mesni narezak i sl.), iznutrice (mozak, jetra, bubrezi), rakovi i školjke,, slane ribe, konzervirane ribe.

3. Avokado, krumpir, kikiriki

4. Grožđice, kokosov orah, banane, smokve, kandirano voće, lješnjaci, orasi, bademi, kompoti sa šećerom, dslatko tropsko voće, voće u umaku od vrhnja ili maslaca

5. Alkoholna pića, kakao, vruća čokolada, sokovi s dodatnim šećerom, gazirani sokovi.

6. Bijeli kruh, lisnato tijesto, tijesto s maslacem, ili jajima, čips, slani štapići, krekeri, kokice, krumpirovo tijesto.

7. kolači s kremom, čokolada, sladoled, palačinke, krafne i ostala peciva, šećer i med, torte, keksi, bomboni  svih vrsta, puding, tijesto prženo u masnoći.

8. svinjska mast, loj, palmino i kokosovo ulje, tvrdi margarin, maslac

9. majoneza i kečap.

 

Kao i sa svim drugim dijetama, i sa hipolipemičkom dijetom treba biti umjeren. Drugim riječima, tzv. 'zabranjene namirnice' treba u većini slučajeva izbjegavati ili svesti na najmanju moguću mjeru.