VUKŠIĆ ANA

DENTALNA MEDICINA
VUKŠIĆ ANA
dr.med.dent. (domski)
ZVONIGRADSKA 9, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: BEŠTAK JUŠIĆ NIKOLINA

Zubni karijes i prehrana


 • Zubni karijes je posljedica onoga što jedemo i pijemo. 
• Ako se dopusti nakupljanje plaka,  započeti ce razgrađivanje površine zuba. 
• Dodani i skriveni šećeri najčešće se nalaze u prerađenoj hrani  te predstavljaju prijetnju našim zubima. Što više konzumirate šećer, to je vjerojatnije da ćete dobiti zubni karijes. Namirnice kao što su čokolada, slatkiši, gazirana pića i voćni sokovi stvaraju kao nus produkt  kiseline koje postupno rastvaraju caklinu i dentin zuba.
• U ranim fazama zubne razgradnje nema znakova, ali vaš tim dentalne medicine može uočiti šupljine u ranim fazama kada se klinički pregledaju zubi ili rendgenski snime.
• Grizne plohe zuba su reljefaste površine stoga se hrana lakše na njima zadržava, slično je i s prostorima između susjednih zuba. 
• Česti slatki zalogaji i pića mogu povećati rizik od propadanja, jer su vaši zubi pod stalnim napadom razgradnih kiselina  i nemaju vremena za oporavak.


Djeca u dobi od četiri do šest godina trebaju
 biti ograničena na najviše 19 grama šećera dnevno.  
 Djeca od 7 – 10 godina ne bi smjeli imati više od 24 grama, a 
djeca u dobi od 11 i više, trebaju imati 30 g ili manje šećera

 Popularne grickalice sadrže iznenađujuću količinu šećera, a čak i jedna limenka Coca Cole (35 g šećera) ili Mars prutić (33 g) sadrži više od maksimalne količine šećera koju bi dijete trebalo imati tijekom cijelog dana.

 Djeca koja jedu previše šećera riskiraju oštećenje zuba i  pretilost, te dijabetesa tipa 2 koji povećava rizik od srčanih bolesti i raka.