PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

POVLAČENJE ZUBNOG MESA

Zubno meso (gingiva) je epitelno i vezivno tkivo koje okružuje zub. Zdrava gingiva je nježne ružičaste boje, čvrsta je i ne odvaja se od zuba. Oboljelo zubno meso je crveno i otečeno, te krvari prilikom pranja zubi.

Prilikom povlačenja zubnog mesa, zubi postaju osjetljivi jer su izloženi vanjskim utjecajima čime se povećava i rizik od ispadanja zubi. Kako bi se izbjegli problemi sa zubima potrebno je održavanje zadovoljavajuće oralne higijene, tj. uz pravilno četkanje barem dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem potrebno je i  redovno posjećivati stomatologa kako bi se uz kontrolni pregled očistile i tvrde zubne naslage (kamenac).


 

Uzorci upale i povlačenja zubnog mesa mogu biti:


 

Povlačenje zubnog mesa uzrokuju bolesti kao što su:

 

Gingivitis je prvi stadij upale zubnog mesa koji je izlječiv i ne uzrokuje oštećenja tkiva. Gingivitis se liječi uklanjanjem plaka i zubnog kamenca kod specijalista parodontologa.

 

Parodontitis je drugi stadij upale u kojemu se upala širi sa zubnog mesa na potporne strukture zuba.  Time dolazi do povlačenja i razgradnje kosti nakon čega korijen zuba ostaje ogoljen.

U uznapredovalom stadiju dolazi do klimanja,te u konačnici i do ispadanja zubi.

Gingivna recesija je poremećaj oblika gingive, tj. povlačenje zubnog mesa prema korijenu zuba uzrokovano genetskom predispozicijom a ne lošom higijenom.Osim što je estetski problem, jer dio zuba ostaje nepokriven, može uzrokovati I preosjetljivost na hladne,tople I slatke podražaje.

 

Liječenje :

Kod blaže upale situacija se može ublažiti pravilnim provođenjem oralne higijene (pravilnim četkanjem kružnim pokretima,tj. od “crvenog prema bijelom”, korištenjem mekane četkice I odgovarajuće zubne paste),redovnim odlascima na stomatološke kontrole (profesionalnim uklanjanjem plaka I zubnog kamenca), a ponekad se u terapiju moraju uvesti i antibiotici.

Recesiju gingive moguće je popraviti samo transplantacijom tkiva s nepca ili drugog dijela sluznice usne šupljine.