OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
KRISTINA KAŠNIK (zamjena MARIJA GAJSKI-KNEKLIN)
dr.med. (domski)
ZRINSKOGA 9 , črnomerec, Zagreb
SESTRA: MILICA BELOŠA

HRVATSKI DAN NEPUŠENJA

Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), u Hrvatskoj se od 2003. godine obilježava i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima. Hrvatski dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, jer je to specifično razdoblje u godini kada većina razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine.

Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. Kao i prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama, obilježavanjem Dana bez duhanskog dima nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i zauvijek ostanu nepušači. Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori okoline tijekom odvikavanja od pušenja. 

Pušenje je teška ovisnost. Razlikujemo fizičku ovisnost (očituje se sindromom ustezanja - apstinencijskim sindromom, kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene) i psihičku ovisnost (obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem).

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života ističe se i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko- edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Škola nepušenja provodi se tijekom cijele godine, a svi zainteresirani detaljne informacije mogu dobiti pozivom na broj telefona 38 30 066.

Ne zaboravite, nikada nije kasno da prestanete pušiti!

(izvor informacija: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar")