OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
KRISTINA KAŠNIK (zamjena MARIJA GAJSKI-KNEKLIN)
dr.med. (domski)
ZRINSKOGA 9 , črnomerec, Zagreb
SESTRA: MILICA BELOŠA

PROVJERITE SVOJ SLUH

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je čak 1,1 milijarda osoba u dobi od 12 do 35 godina izloženo opasnosti od gubitka sluha. Danas smo svi, a osobito djeca i mladi, stalno izloženi buci, često opasnoj buci koja može znatno utjecati na oštećenje sluha (preglasne projekcije u kino dvoranama, koncerti, sportska događanja, ugostiteljski objekti, različita događanja na otvorenom i u velikim trgovačkim centrima, ulična buka, preglasno slušanje glazbe). Glazba, koju svakodnevno slušamo na CD-u ili MP3 playeru, jedan je od najmanje poznatih, ali najopasnijih ubojica slušnih stanica. Dokazano je da izloženost buci od 85 db tijekom osam sati s vremenom uzrokuje gubitak sluha, dok na uređajima kao što je MP3 player koristimo puno veću glasnoću (obično više od 100 db). Zujanje u ušima jedna je od posljedica, odnosno načina, na koje se uho reparira i vraća u prethodno stanje. Ako često slušate glazbu, nemojte prekoračiti razinu veću od 60% maksimalne glasnoće!

Na gubitak sluha mogu ukazati znakovi i simptomi kao što su teško razumijevanje riječi (posebno uz pozadinsku buku ili u skupini ljudi), kada tražite druge da govore sporije, jasno i glasno, pojačavate glasnoću na radiju ili televizoru češće nego inače ili se povlačite iz razgovora zbog problema u komunikaciji.

Svjetski dan uha i sluha – 3. ožujka 

Očuvanju sluha i zdravlju uha posvećen je Svjetski dan uha i sluha, a vodeća tema ovogodišnjeg dana glasi: „Provjerite svoj sluh!“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana uha i sluha je podizanje svijesti i promicanje aktivnosti u zajednici koje će unaprijediti zdravlje uha i sluha.

 

Praktični savjeti za očuvanje sluha:

(izvor informacija: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar")