ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
DRAGOJEVIĆ VUČKOVIĆ ANA
dr.med.spec.ped. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: Barbara Lihtar, bacc.med.techn

Strano tijelo u probavnom sustavu

Strano tijelo u probavnom sustavu pojava je koja se najčešće javlja kod djece dobi 6 mj-4 god. Učestalost je 4%, ali mnogi slučajevi ingestije ostaju neprepoznati do nalaženja stranog tijela u stolici djeteta. Glatki predmeti prolaze uglavnom bez poteškoća probavnim sustavom nakon što dosegnu želudac i ta djeca veoma rijetko imaju simptome. Probleme predstavljaju oštri i hrapavi predmeti koji se mogu zaglaviti u bilo kojem dijelu probavne cijevi koja u tom slučaju postaje neprohodna. 

Pri zastajanju stranog tijela u jednjaku postoji mogućnost aspiracije sline radi poteškoća s gutanjem, stridor i kašalj uz pojavu bolova u prsištu. 

U bilo kojem dijelu probavnog trakta strano tijelo može uzrokovati oštećenje sluznice i krvarenje te perforaciju koja je najozbiljnija komplikacija. Neprepoznato strano tijelo vremenom rezultira gubitkom apetita s posljedičnim gubitkom na tjelesnoj masi, epizodama povraćanja, bolovima u abdomenu, nejasnim febrilitetom. Djeca u pravilu gutaju dostupne manje predmete iz svoje okoline (dijelove igračaka, kovanice, dugmad, čavliće...) na što roditelji trebaju obratiti posebnu pozornost. 

Treba naglasiti važnost pomišljanja na ingestiju stranog tijela kod nejsnih i perzistirajućih simptoma čak i onda kada nitko od prisutnih ne može potvrditi da je dijete stavilo neki predmet u usta. Strano tijelo se u većini slučajeva lako dijagnosticira i po potrebi ga se eliminira bez većeg rizika po dijete.