DENTALNA MEDICINA
Mr.sc. SALOPEK PRPIĆ HRVOJKA
dr.med.dent.
Matije Ilirika Vlačića 2, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: ZONJIĆ MIRJANA

ĐUMBIR SMANJUJE ZADAH

Sastojci hrane izravno vlastitim okusom, mirisom ili oštrinom pridonose tipičnom okusu hrane i pića. Oni također kroz druge, još uvijek nedovoljno poznate, biokemijske mehanizme utječu na naš osjećaj okusa. Oštar okus 6-gingerola sadržan u đumbira povećava razinu određenog enzima u slini za 16 puta u roku od nekoliko sekundi. Analiza sline i izdahnutom zraka svjedoči da enzim razgrađuje smrdljive spojeve koji sadrže sumpor. Tako se može smanjiti okus koji zaostaje nakon mnogih namirnica kao što je kava. 

Zanimljivo je spomenuti da kisela hrana kao što je limunska kiselina stimulira salivaciju. Razmjerno količini sline povećava se i količina otopljenih minerala u slini. Razina natrijevih iona u slini brzo se povećava nakon stimulacije limunskom kiselinom i to cca 11 puta. Relativan okus soli tj. slanosti hrane, zbog toga je znatno umanjen pa postoji potreba za više soli u hrani.. Zaključno možemo reči da se nikako ne preporuča konzumacija kiselih napitaka, poput limunade, uoči obroka već poslije njega zbog sveopće poznate činjenice da previše soli u hrani nije dobra za zdravlje!