DRAGOJLOVIĆ DANIEL

OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
DRAGOJLOVIĆ DANIEL
dr.med. (domski)
VRTLARSKA 1A, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: MULEJ LJUBICA

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija
na hranu, pića i aditive u hrani.
Simptomi alergija javljaju se brzo unutar 1h, a simptomi intolerancije javljaju se nakon više
sati te traju danima (pazi ekcem i svrbež kože kao simptomi intolerancije javljaju se također
relativno brzo).
Najčešći simptomi intolerancije na hranu su od strane GI trakta poput nadutosti, bolova u
trbuhu i proljevastih stolica. Većina takvih bolesnika boluje i od IBD (50-84%). Također česti
su i ekstraintestinalni simptomi poput migrene, astme, ekcema, svrbeža kože, edema (npr.
vjeđa), opće slabosti i umora i sl...
Izraženost simptoma ovisi o količini konzumirane hrane na koju je osoba intolerantna.
U odraslih osoba, za razliku od djece, urtikarija (kao simptom alergije) na hranu je iznimno
rijetka.
Najčešće su intolerancije na:
- histamin (rajčica, jagoda, banana, crno vino, suhomesnati proizvodi, crveni kupus,....)
!alergija na jagode je vrlo rijetka, a karatkterističan osip nastaje zbog oslobađanja histamina
- salicilate (sastojak velikog broja voća i povrća),
! također vrlo rijetko se radi o alergiji na ASK (npr. Aspirin)
- aditive i konzervanse - npr. nitriti (konzervirano meso, kobasice, pršut, salame,...zadržavaju
crveno-ružičastu boju mesnih proizvoda), sulfiti (vino...ne denaturiraju se kuhanjem!),
natrijev glutamat (pojačivač okusa - bolest kineskih restorana)
- tiramin (zreli sirevi)
- gluten - u odsutnosti celijakije ili alergije na pšenicu često kontroverzna klinička dijagnoza
koja neopravdano završava isključivanjem glutena iz prehrane

- laktozu – prisutna u 20% populacije sjeverne Europe, simptomi nastaju, ako je aktivnost
enzima laktaze manja od 50% (abdominalne kolike, nadutost, proljev...simptomi slični
upalnim bolestima crijeva), ovakvi bolesnici mogu popiti pola šalice mlijeka ili 2 žlice jogurta
prije nego "potroše" laktazu na crijevnim resicama i pojave se simptomi
Dijagnoza intolerancije postavlja se eliminacijskom dijetom kroz 3-4 tjedna uz povlačenje
simptoma i postepeno uvođenje namjernica (jednu po jednu) - najučinkovitije!.
U HR trenutno nije moguće izvršiti alergološko testiranje na konzervanse i aditive (nema
dobavljača), ali imati na umu da se ipak najšešće radi o pseudoalergijskim reakcijama i
intoleranciji zbog čega testiranje na alergije nije niti potrebno.
Dostupni serološki testovi (poput određivanja specifičnih IgG AT) klinički nisu relevantni.
Upozoriti bolesnike s izraženom alergijom na grinje i kućnu prašinu (razred 4) da izbjegavaju
školjkaše zbog moguće vrlo jake križne alergijske reakcije koja se manifestira urtikarijom i
angioedemom.