DENTALNA MEDICINA
Mr.sc. SALOPEK PRPIĆ HRVOJKA
dr.med.dent.
Matije Ilirika Vlačića 2, Susedgrad, Zagreb
SESTRA: ZONJIĆ MIRJANA

JANTARNE OGRLICE I NICANJE MLIJEČNIH ZUBA

Kod pomisli na nicanje mliječnih zuba odmah dobivamo asocijaciju na popratne tegobe, koje se od djeteta do djeteta razlikuju. Neka djeca i njihovi roditelji su sretnici, kod kojih izbijanje zubića protekne neprimjetno, dok je kod drugih ono bolno, djeca su razdražljiva, plačljiva, odbijaju hranu, loše spavaju, umorna su, pojačano sline, guraju ručice u usta itd. To sve može potrajati nekoliko mjeseci. 

S obzirom na sve, ljudi pokušavaju olakšati to stresno razdoblje različitim metodama, pa je tako i jedna od njih, stavljanje djeci jantarnih ogrlica. Prodavači uvjeravaju ljude da su ogrlice učinkovite a liječnici upozoravaju da osim što nema nikakvih znanstvenih dokaza u njihovo olakšavajuće djelovanje te ih spominju kao znanstveno neutemeljenu povijesnu praksu. Zapravo se radi o neutemeljenoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može udaviti ili se ugušiti ukoliko dođe do njenog kidanja a dijete npr udahne koju njenu kuglicu. 

Možemo zaključiti da je nicanje mliječnih zubića zapravo benigan problem, koji nema čarobnog rješenja. Osim masaže zubnog mesa, premazivanje zubnog mesa gelovima koji smanjuju simptome i bol, definitivno upozoravamo roditelje da ne pribjegavaju znanstveno neutemeljenim metodama kao što su jantarne ili bilo koje ogrlice, jer direktno na taj naćin ugrožavate djetetov život!