OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
LIDIJA ŠOLČIĆ PALČIĆ
dr.med. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: SANJA KORDA

CISTITIS

                              

Cistitis je upala mokraćnog mjehura.

Infekcije mokraćnog mjehura su česte u žena, osobito tijekom reproduktivnih godina. Neke žene opetovano razvijaju upale mokraćnog mjehura.

Bakterije iz rodnice i anusa mogu putovati u mokraćnu cijev i u mjehur. Žene često dobivaju upalu mjehura nakon spolnih odnosa, vjerojatno stoga, što je tijekom odnosa ozlijeđena mokraćna cijev.

Infekcije mokraćnog mjehura u muškaraca su rjeđe i obično započinju s infekcijom mokraćne cijevi koja se širi u prostatu a zatim u mjehur. S druge strane, infekciju mokraćnog mjehura može izazvati i uvođenje katetera ili drugog instrumenta tijekom kirurškog zahvata. Najčešći uzrok ponavljanih infekcija mokraćnog mjehura u muškaraca je trajna bakterijska infekcija prostate. Premda antibiotici brzo uništavaju bakterije u mokraći koja se nalazi u mjehuru, većina tih lijekova ne može prodrijeti dobro u unutrašnjost prostate te svladati infekciju na tom mjestu. Posljedica je toga da nakon prestanka antibiotskog liječenja, bakterije koje zaostaju u prostati ponovno inficiraju mokraćni mjehur.

Simptomi

Najčešći simptomi mokraćne infekcije su česta potreba za mokrenjem i pečenje ili bol tijekom mokrenja. Bol se obično osjeća iznad stidne kosti ili u križima. Mokraća je često zamućena, a ponekad se može primjetiti i krv. Ponekad, infekcija mokraćnog mjehura ne izaziva simptome pa se otkrije slučajno prilikom pregleda mokraće (sedimenta) iz nekog drugog razloga. Infekcije mokraćnog mjehura bez simptoma su osobito česte u starijih ljudi.

Dijagnoza

Liječnik može dijagnosticirati infekciju mokraćnog mjehura na osnovi njezinih tipičnih simptoma, a kao potvrda je analiza mokraće test trakicom ili sedimenta urina. Za analizu mokraće se uzima srednji mlaz, kako mokraća ne bi bila onečišćena bakterijama iz rodnice ili s vrška penisa. Mokraća se pregledava mikroskopom kako bi se vidjelo sadrži li crvene ili bijele krvne stanice ili druge tvari. Kod nalaza urinokulture bakterije se prebrojavaju a uzorak se uzgaja kako bi se utvrdila vrsta bakterije. Ako osoba ima infekciju, obično je jedna vrsta bakterija prisutna u vrlo velikom broju.

Liječenje

Liječenje obično nije potrebno kod starijih osoba i infekcija bez simptoma.

Prvi postupak je pijenje obilja tekućine, što često dovodi do izlječenja blage infekcije mokraćnog mjehura.

Uzimanje antibiotika na usta tijekom 3 dana ili čak pojedinačna doza obično su učinkoviti ako infekcija nije dovela do nikakvih komplikacija. U slučaju tvrdokornije infekcije, antibiotici se obično uzimaju 7 do 10 dana.

Male doze antibiotika mogu se uzimati neprekidno u cilju sprječavanja (prevencija, profilaksa) infekcije u ljudi koji imaju više od dvije infekcije mokraćnog mjehura godišnje. Kao prevencija antibiotici se mogu uzimati svakodnevno, tri puta tjedno, ili neposredno nakon spolnog odnosa.