OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
LUCIJANIĆ JELENA (zamjena Ahmad Radi Swindeh)
dr.med. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11 RADNO VRIJEME: 7:00-14:30 UJUTRO; 13:30-19:30 POPODNE. PAUZE: 10:00 - 10:30 i 16:00-16:30, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: Tomislav Mišić

Žučna dijeta

dijetalna prehrana

Liječenje žučnih kamenaca najčešće je operativno. Ono se preporučuje osobama koje imaju tegobe, ali i onima koji imaju povećan rizik od komplikacija ako se ne podvrgnu operaciji (osobama s kroničnom upalom žučnjaka, kalcificiranom stijenkom žučnjaka, uvećanom žučnom vrećicom kojoj prijeti puknuće te osobama s kamencima i polipima žučnjaka istovremeno).

Žučna dijeta

Upute za prehranu bolesnika sa žučnim kamencima (odnosi se i na ostale bolesti žučnjaka te kod bolesnika nakon operacije žučnjaka) jesu:

 

• U akutnom stadiju bolesti kod bolesnika s bolovima neophodna je rigorozna dijetna prehrana do smirivanja tegoba i upale. Dozvoljeno je tek nešto ugljikohidrata, kao što su zaslađena voda, čaj i voćni sokovi, dok se tek kasnije prelazi na kašastu (kuhani krumpir, riža, griz, tjestenina) i pasiranu (špinat, cvjetača, koraba ili voće) ugljikohidratnu hranu.
• Tek po oporavku tegoba i upale, prelazi se na obilniju prehranu, u kojoj bi i tada trebalo razlikovati namirnice koje su dozvoljene od onih koje bi trebalo izbjegavati.

Nisu dozvoljeni:
• meso: pečeno, prženo i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masna perad, guščja jetra, slanina, suho meso, mesne prerađevine (kobasice, salame, hrenovke, konzervirane mesne prerađevine), kavijar, sardine;
• umaci: umaci od češnjaka, luka, krastavca, kopra te svi umaci od pečenja;
• mliječni proizvodi: svi zreli sirevi, kao i sirevi oštrog okusa;
• voće: dunje, dinje, lubenica, bademi, orasi, lješnjaci;
• žitarice: kruh i tijesto s kvascem te tijesta s maslacem i jajima;
• povrće i začini: paprika, feferoni, salata od graha i kupusa, krumpir pečen ili restan, grah, leća, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa, mirodije (papar, paprika, cimet, klinčić, muškatni oraščić);
• alkoholna pića: sva alkoholna pića, a osobito rakija i hladno pivo;
• ostale namirnice: jaja, svinjska i guščja mast, margarin, loj.

Dozvoljeni su:
• juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa zaprškom na malo maslaca ili ulja; u juhu se mogu ukuhati sve vrste tjestenine, riža ili pšenični griz;
• meso: teletina, bijelo meso peradi, riba, blijeda šunka;
• povrće: krumpir - pire, krumpir kuhan u slanoj vodi ili u ljusci, variva od špinata, cvjetače, mrkve, korabe, šparoga, buče, tikvice, blitve, rajčice;
• tjestenine: prepečeni bijeli kruh ili dvopek, stare žemlje, kifli, biskvit, pereci, sve kuhane tjestenine, koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca i s malo masnoće; dozvoljene su tjestenine s krumpirom ili brašno s krumpirom, kao tzv. krumpirovo tijesto;
• slatka jela: nabujak od griza ili riže bez jaja i kvasca, marmelada, slatko, džem, med;
• ostala jela: krupica, riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice;
• salate: zelena, blitva, rajčica, cvjetača, cikla;
• voće: sve vrste kuhanoga voća bez kore, voćni sokovi;
• pića: čaj, kakao, kava u maloj količini (ne prejaka), mlijeko.


Važno je naglasiti da se ne smiju uzimatiprevruća jela ni pića, treba jesti češće i manje obroke tako da ni jedan obrok ne bude preobilan. Preporučuje se prehrana s niskim udjelom masti. U pripremi hrane potrebno je odvojiti sve vidljive masnoće s mesa. Hranu pripremajte kuhanjem, parenjem, pirjanjem ili pečenjem u specijalnim posudama, bez dodatka masnoća. Izbjegavajte nagle promjene tjelesne mase.