ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

PETA BOLEST

Peta bolest je česta zarazna bolest djece predškolske dobi, uzrokovana parvovirusom B19. Prenosi se kapljičnim putem /kihanjem, kašljanjem/  ili direktnim kontaktom, najčešće u kasnu zimu i proljeće. Pretpostavlja se da je 40-60% odraslih osoba preboljelo bolest no većina ih se ne sjeća koje su simptome imali što govori da je bolest bila blagog tijeka.

Inkubacija traje 4-14 dana. Prvi simptomi su nespecifični; blago povišena tjelesna temperatura, šmrcanje, malaksalost a nakon nekoliko dana javlja se mrljasti osip na obrazima a potom zahvaća trup te ruke i noge. Osoba sa infekcijom parvovirusa je zarazna prije nego se pojavi osip, odnosno tijekom inkubacije ili kada ima blage respiratorne simptome. Osip se povlači u prosjeku tijekom tjedan dana no moguće je da potraje i do tri tjedna.

Bolest se dijagnosticira na temelju kliničke slike i epidemiološke situacije. Najčešće je blagog tijeka, ne liječi se antibioticima već simptomatski /dovoljne količine tekućine, lijekovi za snižavanje temperature/ i uglavnom prolazi bez komplikacija.

Ne postoji cjepivo za petu bolest niti pravi način za sprječavanje širenja virusa no prakticiranje dobre higijene, osobito pranje ruku može pomoći u prevenciji širenja infekcije.