ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Traume mliječnih zubi

 

Traumatske ozljede mliječnih zubi zu vrlo učestale, a većina ih se događa u dobi između druge i treće godine života. Traume su najčešće u to doba jer baš tada djeca počinju najviše istraživati svijet oko sebe i okolinu u kojoj rastu, počinju se samostalno kretati, istraživati predmete oko sebe, gurajući ih u usta, što dovodi do ozljede. Traume mliječnih zubi su češće kod dječaka i nastaju kao posljedica padova, sportskih aktivnosti ili fizičkog kontakta. Snaga udarca koja je djelovala na zub određuje ozbiljnost ozljede. Ozljede mogu varirati od blažih ozljeda kao što je napuknuće cakline pa sve do težih ozljeda poput uzbijanja zubi iz alveole. Najčešće su ozljede prednjih zubi, gornjih sjekutića.

Slikovni rezultat za TRAUMA ZUBA

 

Traume mliječnih zubi su hitna stanja jer mogu uzrokovati ozbiljne posljedice na trajnim zubima. Izbijeni mliječni zub se ne vraća u alveolu zbog opasnosti od oštećenja zametka trajnog zuba. Pregled i RTG su osnova za daljnje liječenje traume zuba. Kada dođe do ozljede potrebno se javiti izabranom stomatologu koji će napraviti pregled. Svakako je preporučljivo sačuvati izbijeni zub te ga pohraniti u medij koji će ga održavati vitalnim (slina, mlijeko ili fiziološka otopina). Stomatolog će sanirati nastalu ozljedu, zaustaviti krvarenje, pregledati ozljede ostalog mekog tkiva te ga zbrinuti na prikladan način. U slučaju jačeg krvarenja, potrebno je mjesto ozljede pritisnuti gazom te na taj način pokušati zaustaviti krvarenje. Prilikom dolaska kod stomatologa, svakako je potrebno ukazati na događaj te nastale ozljede i dati mu izbijeni zub. Što prije roditelj odvede dijete stomatologu, prognoze za liječenjem su bolje. 

Slikovni rezultat za TRAUMA ZUBA

 

Ako uočite da je zub samo pomičan te nije izbijen iz alveole, zub je potrebno ne dirati i ne vaditi. Posljedica ozljede može biti utiskivanje zuba u alveolu, što je vrlo ozbiljno stanje koje može uzrokovati ozljedu zametka trajnog zuba. Liječenje traume se prilagođava djetetovoj dobi i stanju. Vrlo često su potrebni kontrolni pregledi svakih nekoliko mjeseci, jer zubi mogu naknadno reagirati na pretrpjelu traumu. Najčešća posljedica jesu promjena boje zuba uslijed povrede živca. 

Slikovni rezultat za mliječni  zubi

 

U trenutku ozljede je najvažnije reagirati mirno i staloženo, ne uznemiravati dijete vikanjem te ga smiriti i utješiti. Prva stanica nakon traume je svakako izabrani stomatolog koji će riješiti problem.