DENTALNA MEDICINA
MIKLIN SUČEVIĆ MARTINA
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, črnomerec, Zagreb
SESTRA: GOTOVAC RUŽICA

wironit proteza

WIRONIT PROTEZA – DJELOMIČNA PROTEZA ZA ZUBE

Wironit proteza je jedna od opcija kako možemo nadoknaditi gubitak nekoliko zuba, u tom slučaju govorimo o djelomičnoj skeletiranoj protezi.

wironit proteza za zube

U pravilu ona predstavlja kvalitetnije rješenje od akrilatne proteze. Obzirom da ima veću izdržljivost, koju joj daje ugrađeni metalni skelet. Metalni skelet se izrađuje od metala koji se naziva wironit, pa je prema njemu i dobila naziv. Radi se o leguri koja se sastoji od nekoliko različitih vrsta metala.

Proteza bez nepca

Također, pacijentu pruža i veću ugodnost jer je manja površina dijela proteze koji se naslanja na nepce i podjezični predio. Na taj način je smanjen osjećaj stranog tijela u ustima. Prednost swironit proteze je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube. Pričvršćuje se pomoću precizno izrađenih lijevanih „kvačica“, što omogućava znatno bolju stabilnost u ustima.

Nedostatak ove vrste protetskog rada su metalne „kvačice“ kojima se proteza “uhvati-zakači” za pacijentove zube, obzirom da su vidljive.
U slučaju da je pacijentu to neprihvatljivo estetsko rješenje nudimo proteze izrađene od Bio Dentaplast materijala tzv. acetal proteze.
Kod takvih proteza „kvačice“ su u boji zuba i teško uočljive.

Skeletirana wironit proteza se može izraditi i za bezubu čeljust, ali u tom slučaju je potrebno protezu pričvrstiti za čeljust, za što je neophodno ugraditi dentalne implantate.
Ovisno o načinu na koji će se skeletirana wironit proteza „pričvrstiti“ za implantate govorimo o nekoliko različitih protetskih radova, kao što su prečka, implant bridgeproteza na lokatorima ili kugličnim vezamawironit totalna proteza na prečki  itd.