DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

KANDIDIJAZA

 

Kandidijaza se pojavljuje kad se pod utjecajem nekog lokalnog ili sistemskog čimbenika poremeti fiziološka flora usne šupljine.

Candida albicans je diploidna gljiva uobičajena u ljudskom organizmu. Pogoduju joj tamna i vlažna mjesta, poput usta, probavnog i mokraćnog sustava, genitalija i kože. Kod zdravih osoba imunosni sustav i dobre bakterije kontroliraju broj kandide u crijevima i pomažu njihovoj eliminaciji. Poremeti li se imunosni sustav ili nastane neka infekcija, njihov se broj poveća i razvija se stanje koje nazivamo kandidijaza.

 

Razvoju oralne kandidijaze pogoduju suhoća usta i niži pH sline, oslabljen imunitet, hormoni, prehrana, stres, okolni čimbenici, loša proteza, loša higijena, pušenje, sistemske bolesti ili stanja, uzimanje imunosupresiva i kortikosteroida, manjak vitamina B i šećerna bolest. Češća je kod osoba koje konzumiraju alkohol, cigarete ili drogu, te kod onih koji se lošije hrane.

Razvoju infekcije kandidom sklonije su žene.

 

SIMPTOMI- bjelkaste, siraste nakupine u usnoj šupljini, bijeli jezik, otečena donja usna, okus metala u ustima, loš zadah, krvarenje gingive, čirevi i napukao jezik.

 

DIJAGNOZA se postavlja na temelju kliničke slike i nalaza mikološkog brisa.

 

PROTETSKI PALATITIS- oblik kandidijaze koji se javlja kod nositelja gornje proteze. Zahvaća nepce i manifestira se upalom i crvenilom sluznice nepca, koje se širi duž cijelog ležišta proteze. Kod takvih slučajeva važno je voditi brigu o higijeni proteze.

 

ANGULARNI HEILITIS (ŽVALE)- je upala kutova usana koja se očituje crvenilom i osjećajem pečenja na spoju usana, a može prijeći u brazde i kraste.

 

Tijekom infekcija kandidom trebalo bi paziti koju hranu unosimo u organizam. Ugljikohidrati pogoduju razmnožavanju gljivica pa bi ih svakako trebalo izbjegavati. Preporučuje se uzimanje pripravaka koji jačaju imunitet, poput kefira, češnjaka, crnog kima, voća i povrća te vlaknaste hrane.

 

LIJEČENJE- lokalnom primjenom antimikotika od kojih se najčešće primjenjuju nistatin kapi i mikonazol gel, isključivo prema preporuci liječnika. Preporučuje se pojačana oralna higijena, konzumiranje probiotika i odgovarajuća prehrana.