PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

IZBJELJIVANJE ZUBI

Izbjeljivanje zubi je estetski,minimalno invazivan zahvat kojim se prirodna boja zuba mijenja u nekoliko nijansi svjetliju. Istraživanja su potvrdila da izbjeljivanje ne oštećuje caklinu, a potencijalni kandidati mogu biti svi osim djece,trudnica i dojilja,kojima se zahvat ne preporučuje. Zahvat u većini slučajeva prolazi bez neželjenih učinaka, no kod nekih se pacijenata ipak može javiti prolazna preosjetljivost.Prije svakog tretmana potrebno je napraviti detaljan pregled zuba,te profesionalno čišćenje od kamenca i plaka.

Razlikujemo izbjeljivanje u ordinaciji ("in office bleaching") i izbjeljivanje kod kuće ("home bleaching").

Izbjeljivanje u ordinaciji provodi se pomoću gelova koji se aktiviraju pojedinim tehnikama i izvorima svjetlosti. Jedna od metoda koja daje izvrsne rezultate već nakon prvog tretmana uz minimalnu štetnost za caklinu je metoda pomoću profesionalne lampe za izbjeljivanje . Prvo se aplicira zaštitini gel na zubno meso radi zaštite od iritacije, zatim se nanosi gel za izbjeljivanje na površinu zuba koji se osvjetljava lampom. Gel se aktivira pod utjecajem plavog svjetla, te dolazi do otpuštanja kisika i uklanjanja pigmentacije.Postupak traje oko 45 minuta.

Lasersko izbjeljivanje traje nešto kraće,oko 20 minuta, a gel se u toj metodi aktivira snopom laserskog svjetla,pa dolazi do cijepanja molekula pigmenta i vraćanja bijele boje zubima.

Izbjeljivanje kod kuće provodi se individualiziranim udlagama, a pacijent sam unosi gel u udlagu koja se nosi najčešće noću kroz dva tjedna, a prema potrebi i dulje. Do željene nijanse dolazi se sporije nego kod prefesionalnog izbjeljivanja jer su koncentracije aktivne tvari u gelu manje.

Što se tiče trajnosti postignute nijanse zuba,ona najviše ovisi o oralnoj higijeni pacijenta i o njegovim navikama.