DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

ZUBNE PROTEZE

Zubne proteze su mobilni protetski nadomjesci koji zamjenjuju sve ili neke zube u ustima, a pacijent ih može izvaditi iz usta kada nisu potrebne.

 

DJELOMIČNA MOBILNA PROTEZA- izrađuje se ako nisu svi zubi izgubljeni. Zamjenski zubi su pričvršćeni na bazu izrađenu od plastike povezanu s metalnim okvirom koji održava protezu u ustima. Baza je raznim pričvrstcima povezana s prirodnim zubima, koji osiguravaju da proteza ne ispadne iz usne šupline. Osim što proteze nadomještaju izgubljene zube, također sprječavaju naginjanje preostalih zubi u nastale praznine.

 

TOTALNA PROTEZA- izrađuje se kod gubitka svih zubi. One se koriste bez pričvrstaka i drže se isključivo na zubnim grebenima. Izrađuje se kad su sve rane od vađenja zuba zarasle. Nedostatak totalnih proteza je što ponekad imaju sklonost ispadanju, pogotovo proteze u donjoj čeljusti (iz anatomskih razloga). Uz to, pacijentima se teže naviknuti na proteze nego na mostove pa može doći do povećane salivacije, poteškoće u govoru i hranjenju. One su strano tijelo u ustima, stoga za privikavanje treba vremena.

 

ODRŽAVANJE PROTREZA- kako bi osigurali trajnost, potrebno je održavati dobru oralnu higijenu. Preporuča se protezu skidati preko noći kako bi se oporavila sluznica i kako bi očistili protezu. Možete je držati u mlakoj vodi ili tekućini za čišćenje. Proteza se mora čistiti svaki dan, kako bi se osiguralo zdravlje usne šupljine. Sredstva čišćenja mogu biti voda, sapun ili blaga tekućina za pranje posuđa. Nježno je iščetkajte i isperite vodom.