OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
LIDIJA ŠOLČIĆ PALČIĆ
dr.med. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: SANJA KORDA

HEMOKULT - kako se pripremiti i pravilno prikupiti uzorke stolice

HEMOKULT

 

Ovaj test odnosi se na otkrivanje mikro tragova krvi u stolici koja nije vidljiva prostim okom u stolici. On se koristi za probir oboljelih od raka debelog crijeva i rektuma, ali ima svoja ograničenja.  Osjetljivost testa je oko 50 % za karcinom, a specifičnost 25-40 %.  Test može zbog navedenih ograničenja biti lažno pozitivan; kod ljudi koji su uzimali slabije pečeno ili crveno meso, preparate željeza, acetilsalicilnu kiselinu ( Andol, Aspirin i sl.) ili zbog krvarenja iz divertikula, hemeroida ili gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta. Test može biti i lažno negativan kod intermitentnog ( povremenog ) krvarenja . To se može dogoditi kada postoji rak ali ne krvari u dane kada dajemo uzorak stolice i tako ga ne možemo otkriti ili kod uzimanja C vitamina.

Međutim bez obzira na manjkavosti ovog testa s obzirom na mogućnost široke primjene, koristi se u cijelom svijetu za probir oboljelih, jer svi koji imaju jednu od tri uzorka stolice pozitivnu na prisutnost krvi u stolici, upućuju se na kolonoskopiju. Ovaj test se preporučuje svima straijima od 50 godina, a oni koji imaju u obitelji rak debelog crijeva trebali bi se upućivati na ovaj test već  nakon 40 godina života.  Liječnik koji svog pacijenta s jednim od navedenih razloga šalje na ovaj test, mora znati njegove manjkavosti, tako da ukoliko dobije rezultate koje ne očekuje,  treba u skladu s pacijentovim simptomima ili nekim drugim signalima učiniti dodatne dijagnostičke pretrage i praćenje .

 

Kako se pripremiti prije početka prikupljanja uzoraka:

- 7 dana prije testa nije preporučeno uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu i time dovesti do pojave krvi u stolici (aspirin, indometacin, fenilbutazon, rezerpin, kortikosteroidi i dr.)

- Test trebate odgoditi kada imate proljev, menstruaciju, krvarenje iz hemoroida ili dokazanu krv u mokraći (hematuriju)

- Poželjno je da test odgodite i nakon većeg stomatološkog zahvata (zbog mogućeg krvarenja u ustima)

-3 dana prije i za vrijeme uzimanja uzoraka NE preporučuje se uzimanje:

nedovoljno pečeno meso, crveno meso (svinjetina, janjetina, govedina), iznutrice, mesne prerađevine (kobasice, hrenovke, paštete), određeno povrće (brokula, cvjetača, repa, gljive, cikla, hren, špinat, kupus, blitva), određeno voće (citrusi, dinja, lubenica, banana i rajčica), preparat C- vitamina!

 

Kako prikupiti uzorke stolice:

Potrebno je prikupiti 3 uzorka, po jedan iz svake stolice tijekom tri uzastopna dana.

Spremnik za prikupljanje stolice može se kupiti u ljekarnama, a sadrži posebnu žličicu za lakše sakupljanje uzoraka s unutarnje strane poklopca.

Iz stolice prvog dana uzmite uzorke s više različitih mjesta stolice i napunite plastični spremnik. Spremnik obavezno obilježite imenom, prezimenom, datumom kada ste uzeli prvi uzorak stolice i napomenom  „1. uzorak“.

Isti postupak ponovite drugi i treći dan. Uzorke obavezno obilježite istim osobnim podatcima, ali napišite točan datum prikupljanja uzorka i točnu oznaku broja uzorka (2. uzorak i 3. uzorak).

Ukoliko stolica izostane u jednom od tri dana prikupljanja, uzorak nastavite prikupljati sljedeći dan, sve dok ne sakupite sva tri uzorka stolice.

Za vrijeme prikupljanja uzorke je potrebno čuvati dobro zatvorene u hladnjaku.

Nakon prikupljanja trećeg uzorka, sva tri uzorka dostavite u laboratorij.