OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
SORIĆ ANA-MARIJA
dr.med.spec.obiteljske med. (domski)
VRTLARSKA 1a, črnomerec, Zagreb
SESTRA: SLAVICA PETANJEK

ŠTO JE EPA-a U ENTERALNIM PRIPRAVCIMA ZA ONKOLOŠKE BOLESNIKE I ZAŠTO JE BITNA?

EPA ili eikozapentaenska kiselina je omega 3 masna kiselina koja ima protuupalni učinak posredovan upalnim medijatorima kao što su IL-6, TNF alfa i dr., a koji dovode do pojačnog katabolizma (razgradnje) mišićnog tkiva. Pojačani katabolizam mišićnog tkiva dovodi do gubitka istih te smanjenja tjelesne sposobnosti za izvođenje mišićnog rada potrebnog za svakodnevno funkcioniranje poput hodanja, ustajanja, samostalne brige oko osobne higijene... svaki pokret koji činimo iziskuje mišićni rad i sada se otežano izvodi radi gubitka mišićne mase i mišićne snage.

Uloga je EPA-e u enteralnim pripravcima da djelomice smanji lučenje i učinak proupalnih medijatora kako bi se spriječio odnosno usporio gubitak mišćne mase i mase tijela sveukupno.

Enteralni pripravci formulirani posebno za oboljele od karcinoma imaju koncentraciju EPA-e koja ima farmakološki učinak te usto sastavom imaju veliki udio proteina potrebnih za mišićnu izgradnju, a koje oboljeli svakodnevnom prehranom obično unose u nedovoljnoj količini te pojačano troše radi pojačanog katabolizma mišića uzrokovanog samom bolešću.

Dodatni učinak EPA-e kod oboljelih od karcinoma  je bolja podnošljivost kemoterapije i smanjena stopa odustajanja od iste.

Osim učinka na smanjenje gubitka mišićne mase EPA je pokazala i antikancerogeni učinak pojačavajući antitumorski učinak nekih antitumorskih lijekova. Nekoliko je studija pokazalo veću apoptozu ("staničnu smrt") tumorskih stanica kod istodobne primjene nekih kemoterapeutika i EPA-e.

Plava riba (srdela, skuša, inćuni, tuna..) te masna riba i ribe hladnih mora (npr. haringa, losos, bakalar..) su prirodni izvor EPA-a, no potrebe onkoloških bolesnika su povećane i potreban je dodatni unos EPA-e.

Hrana biljnog porijekla nije izvor EPA-e već nekih drugih blagotvornih omega 3 kiselina.

Ljudski organizam je sposoban stvoriti male, ali zanemarive količine EPA-e iz alfa-linolenske kiseline te ju je potrebno unositi kroz hranu u zdravih pojedinaca odnosno u pojačanim količinama putem pripravaka obogaćenih s EPA kod oboljelih.

 Preporučena dnevna količina EPA-e za oboljele od karcinoma je 2,2g dnevno.