ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Karijes

 

Karijes je bolest tvrdog zubnog tkiva koja dovodi do postupnog razaranja zubne strukture. Razlikujemo karijes cakline (početni karijes), karijes dentina i cementa (uznapredovali karijes). Ako se ne liječi, početni karijes prelazi u uznapredovali i uništava strukturu zuba do korijena. Osim što uzrukuje bol na toplo, hladno i slatko, može uzrokovati i niz drugih bolesti u organizmu.

Povezana slika

 

Ako je karijes površinski, stomatolog ga liječi u jednom posjetu i na zdravo tkivo postavlja ispun. 

Slikovni rezultat za karijes

 
Nesanirani karijes dovodi do upale živca te kroničnih i akutnih upala. Simptomi akutne upale su jaka bol te otok zubnog mesa. Unutar kosti i ostalih potpornih struktura nakuplja se gnoj te uzrukuje apsces. Ako je upala kroničnog tijeka, simptom je postepena bol koja jača noću te se manifestira kvžicom, FISTULOM, u projekciji vrška(apeksa) korijena. Svaki oblik upale zahtjeva liječenje. Ako je karijes došao do pulpe živca, potrebno je zub liječiti endodontskim zahvatom. Prva faza jest otvaranje, trepanacija zuba, potom vađenje živca i čišćenje kanala. Nakon pravilnog čišćenja, kanali se pune trajnim lijekom i zatvaraju ispunom. Vrlo je bitno učiniti kontrolni RTG zuba, kako bi se uvjerili u pravilno liječenje. Ponekad je kod akutne upale potrebno u liječenje uključiti i antibiotik, kako bismo brže sanirali upalu.
 
Slikovni rezultat za endodoncija

 

Velik broj bakterija uzrokovan lošom oralnom higijenom pogoduje širenju i nastanku karijesa. Neka znanstvena istraživanja povezuju mnogobrojne bolesti sa nesaniranim karijesom. Kao komplikacija širenja upale jest upala oka (celulitis oka), upala mozga (meningitis), bolesti srca... Posebno su ugroženi pacijenti sa srčanim zaliscima i trudnice. 

Posebnu pažnju moramo obratiti na trudnice. Nedovoljna oralna higijena uzrukuje taloženje plaka i nastanak zubnog karijesa. Mineralizacijom plaka nastaje zubni kamenac koji uzrukuje parodontitis. Preporuka je sanirati sve karijese prije trudnoće, ako je to moguće. Ako je potrebno, karijesi se liječe i u trudnoći, svakako prije poroda. Također se preporuča češće čišćenje kamenca u trudnoći, kako ne bi došlo do nastanka parodontitisa. Bakterije iz usne šupljine majke se mogu prenijeti na dijete. 

Povezana slika

 

Karijes se dijagnosticira kontrolnim pregledom kod stomatologa, rendgenskom snimkom i uzetom anamnezom. Preosjetljivost zuba na toplo, hladni i slatko, svakako upućuje na nastali karijes. Preporuka stomatologa jesu kontrolni pregledi svakih 6 mjeseci, sa redovitim čišćenjem tvrdih zubnih naslaga (zubnog kamenca).