ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Dijabetes i oralno zdravlje

 

Dijabetes je metabolički poremećaj pri kojem tijelo ne može regulirati kronično povišenu razinu šečera u krvi. Gušterača u potpunosti ili djelomično prestane proizvoditi inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, gubitak tjelesne težine, umor, iscrpljenost, sporo cijeljenje rana i svrbež kože.

Slikovni rezultat za dijabetes

 

U usnoj šupljini javlja se suhoća usta, smanjeno lučenje sline zbog uzimanja terapije i pojačana žeđ. Pacijenti koji boluju od dijebetesa podložniji su stvaranju karijesa i gljivičnim infekcijama u usnoj šupljini. Zbog smanjenog izlučivanja sline dolazi do stvaranja mekih i tvrdih naslaga na zubima (plak i zubni kamenac). Mogu se javiti i ranice u ustima, na oralnoj sluznici, što može dovesti do gljivične infekcije (kandidijaza). Zbog sporije cirkulacije nastaje upala zubnog mesa (gingivitis). Ako pacijent ne reagira na vrijeme i ne pojača oralnu higijenu, dolazi do parodontitisa. 

Povezana slika

 

Parodontitis se manifestira bolnim, otečenim zubnim mesom, nastankom dubokih parodontnih džepova, pomičnošću zuba te krajnje ispadajem zuba. Da ne bi došlo do gubitka zubi, potrebno je posjetiti stomatologa te se  savjetovati oko problema. Sluznica je izrazito crvene boje i često je vidljivo krvarenje (spontano ili na poticaj).

 

Glavni uzrok gingivitisa i parodontitisa je loša i nedovoljna oralna higijena, napravilna tehnika četkanja, neadekvatni ispuni te karijes koji pogoduje nastanku upale. Liječenje i ublažavanje simptoma postiže se dobrom oralnom higijenom, redovitim odlaskom stomatologu na kontrolne preglede i čišćenje plaka i kamenca (svakih 6 mjeseci). 

Slikovni rezultat za parodontitis

 

Osobe koje boluju od dijebetesa, trebaju se pridržavati nekoliko osnovnih pravila:

1) Održavanje oralne higijene ( upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica),

2) Piti dovoljno tekućine,

3) Odlaziti na redovite kontrolne preglede,

4) Odstraniti zubni kamenac svakih 6 mjeseci,

5) Redovita kontrola razine šećera u krvi,

6) Odlazak specijalistu parodontologije u dogovoru sa stomatologom.

Slikovni rezultat za oralna higijena

 

Kao jedan od simptoma dijabetesa spominje se sporo cijeljenje rana, stoga je bitno da je stomatolog upoznat sa zdravstvenim stanjem pacijenta. Informacije o razini šećera, kao i o ostalim bolestima, vrlo su važne ako se planira vađenje zuba ili neki veći kirurški zahvat. Period oporavka nakon vađenja zuba je nešto duži nego kod zdravih pacijenata. Nakon kirurškog zahvata bitno je pratiti pacijenta kontrolnim pregledima te naknadnim zbrinjavanjem rane, ako je to potrebno.

Slikovni rezultat za dijabetes

Ukoliko bolujete od dijabetesa, briga o Vašem oralnom zdravlju vrlo je važna kako bi spriječili nastanak parodontitisa i ostalih bolesti zubi i usne šupljine.