PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

NJEGA USNE ŠUPLJINE NAKON VAĐENJA ZUBA I NAJČEŠĆE KOMPLIKACIJE NAKON ZAHVATA

Nakon svakog oralnokirurškog zahvata tri su simptoma koji se najčešće javljaju i na koje svakako treba obratiti pažnju. To su: bol, oteklina i crvenilo.

Protiv bolova najčešće se preporučaju pripravci nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao što su ibuprofen i diklofenak, a prvu dozu preporuča se uzeti odmah nakon zahvata,a prije prestanka djelovanja anestetika.

Kako bi se smanjila oteklina,do dva dana nakon zahvata preporuča se stavljanje hladnih obloga izvana.

Na sam dan zahvata nije preporučljivo ispirati usta,kako se ne bi isprao krvni ugrušak,već se s ispiranjem započinje tek dan nakon zahvata. Preporučaju se vodice za usta koje sadrže klorheksidin. Također valja izbjegavati vruće,kisele i gazirane napitke, koji mogu pospješiti raspadanje i ispadanje krvnog ugruška, te pušenje.

Ukoliko dođe do otapanja,ispadanja ili raspadanja krvnog ugruška nastaje stanje koje nazivamo bolnom alveolom.

Najčešće postekstrakcijske komplikacije su: alveolitis sicca dolorosa,trizmus,hematom,edem i postekstrakcijski granulom.

Alveolitis sicca dolorosa je upala postekstrakcijske rane s prisutnošću boli koja počinje 2-3 dana nakon vađenja zuba i traje dulje od 24 sata. Osnovni simptom je tupa,probadajuća,jaka,konstantna bol,koja se može širiti i na druga područja glave i vrata, a pacijenti se često žale i na neugodan zadah i okus u ustima. Do tog stanja dolazi zbog nekoliko mogućih razloga. To su: ispadanje ugruška iz alveole,infekcije,poremećaja u zgrušavanju krvi ili zbog fibrinolize.

Cilj liječenja jest omogućiti pravilno stvaranje ugruška i pravilnu osifikaciju (zarastanje koštanog defekta), a terapijske metode dijele se na:

-konzervativne: ispiranje alveole fiziološkom otopinom ili antiseptikom i postavljanje medikamentoznih uložaka s analgetskim,antipiretskim i antifibrinolitičkim djelovanjem ( Apernyl, Neocones, Nebacetin)

-kirurško-konzervativne : kohleacija alveole pod lokalnom anestezijom, kako bi se uklonio stari ugrušak i izazvalo svježe krvarenje, te zatim postavljanje medikamentoznih uložaka

-kirurške : nakon ekskohleacije alveole,rana se pokriva mukoperiostalnim režnjem.