PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

ZAŠTITNE SPORTSKE UDLAGE

Prilikom sportskih aktivnosti vrlo često dolazi do ozljeda stomatognatog sustava,koje čine čak 80% svih ozljeda,a najugroženija skupina su djeca u dobi do 12 godina.

Ozljede dijelimo na : ozljede tvrdih zubnih tkiva i pulpe,koji mogu biti udruženi s ozljedom alveolarnog nastavka, ozljede periodontalnih tkiva, te ozljede gingive i oralne sluznice.

Izrada sportskih udlaga pomaže u prevenciji i služi kao profilaksa očuvanju stomatognatog sustava od ozljeda i trauma, a dijelimo ih na : tvornički izrađene,konfekcijske i boil&bite, te laboratorijski izrađene jednoslojne lijevane štitnike i višeslojne sportske udlage.

Prednost konfekcijskih udlaga je svakako pristupačna cijena i dostupnost,može ih se nabaviti u svakoj trgovini sportske opreme, ali nisu individualizirane i samim time imaju lošu retenciju i stabilizaciju, a i monomaksilarne su pa ne pružaju zaštitu za donji zubni luk.

Boil&bite udlage su također pristupačne cijene i mogu se naći u sportskim trgovinama,zaštita im je nešto bolja nego kod konfekcijskih udlaga jer se grijanjem u vreloj vodi materijal udlage omekšava,te kad pacijent zagrize udlaga se prilagođava njegovim zubnim lukovima.

Puno bolja opcija od konfekcijskih su individualni štitnici koji pružaju bolju zaštitu,ali zbog zahtjevnije izrade (rad stomatološkog tima i zubotehničkog laboratorija) i cijena im je viša.

Izrađuju se od materijala na bazi vinila,silikona i uretan diakrilata na temelju anatomskog otiska pojedinog pacijenta. Osim visoke cijene,negativna strana ovih udlaga jest teško postizanje jednolike debljine materijala , što za posljedicu ima neravnomjernu distribuciju sila.

Višeslojne sportske zaštitne udlage pružaju najbolju zaštitu zuba i potpornih struktura, jer idealno priliježu uz zube i omogućuju i dobru retenciju i dobru stabilizaciju.Materijal od kojeg se izrađuju je poliuretan u kombinaciji s kompatibilnim materijalima u obliku termoplastičnih folija,kao osnove za udlagu i tekuće supstance za međusloj kod pojačavanja. Uvjet za izradu ovakvog štitnika jest kvalitetan otisak i sanirana usna šupljina bez karijesa. Jedna od najvećih prednosti je nepokriveno nepce,što omogućava udobnost i lakšu prilagodbu, a nedostaci su visoka cijena,vrijeme,te potrebna edukacija i vještina stomatologa i tehničara.