ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Zubni implantati

Zubni implantati su ttianski nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji su prethodno izvađeni i nedostaju.

Povezana slika

 

Implantat u obliku titanskog vijka ugrađuje se u kost na mjestu gdje nedostaje zub. Nakon ugradnje i srastanja u kosti, na njega se postavlja implantatska suprastruktura. Nakon uzimanja adekvatnog otiska, tehničar izrađuje i doktor postavlja protetski rad.

Zubni implantat je izrađen od biokompatibilnog materijala (titana) na koji nisu dokazane alergije, stoga implantat srasta s kosti i organizam ga ne prepoznaje kao strano tijelo.

Slikovni rezultat za operacija implantata

 

Implantati se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinaciji s više implantata i s drugim zubima. Kada povezujemo implantate međusobno ili sa prirodnim zubima, kao protetski rad izrađuju se fiksni ili mobilni protetske radovi.

Ugradnja zubnog implantata znatno je bolje rješenje kada nedostaje samo jedan zub, upravo iz razloga jer ne brusim osusjedne zdrave zube.

Sam zahvat ugradnje implantata radi se pod lokalnom anestezijom. Nakon što se implantat ugradi, pacijentu se daju upute o oralnoj higijeni narednih dana, do skidanja šavova. Nakon 7-10 dana skidaju se konci i radi kontrolni pregled, sa kontrolnim RTG-om. Pacijenta se naručuje za 4-6 mjeseci kada se uzima otisak na implantatima. Nadalje, zubni tehničar izrađuje protetski rad (krunica, most), koji doktor cementira, odnosno postavlja pomoću vijeka na suprastrukturu implanatata. Postoji više mogučnosti u izradi protetskog rada, od kojeg će materijala biti izrađen, dogovaraju terapeut i pacijent međusobno. 

Slikovni rezultat za IMPLANTATI

 

Kako nakon ugradnje implantat, tako i nakon predaje završnog protetskog rada, pacijent mora biti detaljno upućen u vršenje oralne higijene, što je vrlo bitno za trajnost samog rada. Neadekvatna oralna higijena smanjuje vremensku trajnost rada te uzrukuje nastanak PERIMPLANTITISA. 

Slikovni rezultat za oralni tuš