DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

PREHRANA KOJA POGODUJE ZDRAVLJU I LJEPOTI ZUBI

Bez sumnje, zdravlje zubi uvelike ovisi o načinu prehrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer koji se za vrijeme konzumacije uslijed značajnog porasta kiselosti pretvara u mliječnu kiselinu, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija.

Stoga, da bi se sačuvali zdravi i lijepi zubi, treba mijenjati neke navike vezane uz konzumaciju slatkih jela. Prvenstveno, prisutnost šećera u prehrani treba svesti na razumnu mjeru, a slatko, osim voća, treba prestati konzumirati između glavnih obroka.

Posebno treba izbjegavati slatkiše poput čokolade, karamela, lizalica, bombona, te guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi, ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zubi.

Treba se naviknuti da se nakon slatkog pojede neka namirnica koja prirodno "čisti" zube, primjerice jabuka ili mrkva. Naime, sirovo voće ili povrće zahtjeva snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine te tako smanjuje rizik od nastanka karijesa.

 

Isti se efekt može postići i konzumacijom krušnih proizvoda od cjelovitih žitarica i sjemenki koje također treba dulje i čvršće žvakati.

Zahvaljujući bjelančevini kazein, prirodni čistaći zubi su i mliječni proizvodi, koji su uostalom i neobično važni za njihov rast i razvoj, pa je uputno nakon slatkoj jela pojesti, primjerice, krišku sira.

 

Opasnost za zube predstavlja ne samo polagano jedenje slatkog, nego i polagano pijuckanje zaslađenih pića, čajeva i kave, a opasnost vreba i od pravih malih bombi prirodnog šećera, datulja, smokava i suhih grožđica te meda.

Kako, za razliku od prirodnih šećera, umjetna sladila koja ne sadrže ugljikohidrate ne škode zubima, stomatolozi preporučuju da se napitci, kalači, voćne salate i kreme zaslađuju upravo njima.

Naravno, pranje zubi oko 30 minuta nakon konzumacije slatkog predstavlja obvezu koja se ne smije izbjeći čak i ako niste kod kuće.