DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

POVRŠINSKA PRIMJENA FLUORIDA ZA PREVENCIJU KARIJESA U DJECE

Karijes je najraširenija višečimbenično uzrokovana bolest dječje dobi koja se pojavljuje ako patološki čimbenici prevladaju nad zaštitnim čimbenicima.

Patološki čimbenici su bakterije koje proizvode kiselinu (Mutans streptococci i lactobacilli), smanjeno izlučivanje sline koje može biti posljedica disfunkcije žlijezda slinovnica, ali i upotrebe određenih lijekova i neadekvatna prehrana.

Zaštitni čimbenici najčešće su kalcij, fosfati, proteini i fluoridi u slini.

Bez obzira na sve spomenute zaštitne čimbenike, danas se unos fluorida na dnevnoj bazi smatra glavnim čimbenikom svakog suvremenog preventivnog programa za kontrolu karijesa u djece.

Fluoridi djeluju tako da zaustavljaju demineralizaciju koja predstavlja prvu fazu svakog karioznog procesa, potiču remineralizaciju već nastale kariozne lezije i zaustavljaju rast bakterija u plaku koje su odgovorne za razvoj karijesa.

Suvremena istraživanja potvrđuju kako je kariostatski efekt fluorida panajprije posljedica površinske (topikalne) primjene fluorida.

Iz tog razloga Europska akademija za dječju stomatologiju u svojim zadnjim naputcima o primjeni fluorida kod djece snažno podržava činjenicu da primjena odgovarajuće zubne paste s fluorom, kao i sredstva za površinsku fluoridaciju zuba, uz dobru oralnu higijenu predstavlja osnovu uspješnog efekta fluoridacije u redukciji karijesa.

Prilikom primjene zubne paste sa fluorom roditelj mora strogo paziti da vrlo mala djeca ne koriste količinu zubne paste veću od veličine zrna graška. Nakon temeljitog četkanja, djeca bi trebala ispljunuti ostatak zubne paste i izbjeći neposredno ispiranje sa vodom, kao i neposredno konzumiranje obroka nakon četkanja.

Zubne paste imaju različite koncentracije fluorida. Ovisno o dobi djeteta koristi se sljedeće: od 6mj. do 2god.500ppm F, od 2 do 6god. 1000Ppm F, djeca starija od 6god 1450ppm F.

Gelovi i lakovi su sredstva sa znatno većom koncentracijom fluorida i stoga se apliciraju isključivo prefesionalno, u stomatološkoj ordinaciji. Njihova je uobičajena primjena dva do četiri puta godišnje.