ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

DOJENAČKE KOLIKE

Pod terminom „dojenačke kolike“ podrazumijeva se pojava jakog, neutješnog plača u inače zdravog dojenčeta, koje dobro napreduje na tjelesnoj težini, redovito uzima obroke, dobrog je apetita i urednih stolica. Procjenjuje se da se javljaju kod 5-25% dojenčadi, podjednako kod dojene i nedojene djece.

Kolike se javljaju iza drugog ili trećeg tjedna života te postupno jenjavaju i nestaju oko trećeg mjeseca, najčešće su u popodnevnim satima, ili navečer, kao i iza obroka. Uz jaki plač često javlja privlačenje nožica prema trbuhu, što izgleda kao grčenje, te vjetrovi.

Postoje razne pretpostavke o uzroku pojave kolika; nezrelost probavnog sustava, snižena aktivnost enzima za probavu mliječnog šećera, pojačan odgovor na vanjske poticaje, neuspostavljen normalni dnevni ritam... Prema smjernicama europskog i američkog gastroenterološkog društva kolikama se ne pristupa kao bolesti i nije potrebno nikakvo liječenje. Savjetuje se pokušati umiriti dijete; neke od mogućnosti su ritmično njihanje, nošenje u uspravnom položaju, masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu ili neka druga stimulacija dodirom. Potrebno je naglasiti roditeljima da nije realno očekivati da će se kolike riješiti primjenom medikamenata ili medicinskom intervencijom. Do sada se djelotvornom dokazala primjena probiotika Lactobacillus reuteri čija učinkovitost također nije potpuna.

Važno je napomenuti da se u samo 5% djece, koja dolaze liječniku zbog kolika, ustanovi u podlozi neka bolest no u tom slučaju kolike nisu jedina tegoba već se javljaju i drugi simptomi /nenapredovanje na tjelesnoj težini, slabo uzimanje obroka, povišena tjelesna temperatura, proljev, krv u stolici/. Zato, ukoliko pored kolika postoje neke od ovih tegoba svakako je korisno javiti se pedijatru koji će procijeniti stanje djeteta i potrebu za eventualnom daljnjom dijagnostičkom obradom.