Gorana Ercegović Pavlović

DENTALNA MEDICINA
Gorana Ercegović Pavlović
dr.med.dent. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: Veronika Cesar

Kronični paradontitis

Kronični paradontitis stvara upalu unutar potpornog zubnog tkiva, dovodi do progresivnog gubitka čvrstoće i kosti. To je najčešći oblik paradontitisa, a karakterizira ga stvaranje džepova i/ili povlačenje zubnog mesa. Prevladava u odraslih, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Paradontitis se često opisuje kao podmukla bolest jer su njegovi simptomi vrlo često blagi, pa tako ostaju dugo neprepoznati. S druge strane, ako gingivitis i krvarenje zubnog mesa kao glavni simptom  (koji najčešće prethodi parodontitisu) traje godinama, pacijenti se naprosto naviknu na ne pretjerano jaku bol i na kraju je ignoriraju.  Pravovremeno prepoznavanje parodontitisa od presudne je važnosti za uspješnu terapiju.

 

Simptome koje nemojte nikako zanemariti:

-povremenu ili stalnu bol zubi ili zubnog mesa

-otećeno i oteklo crveno zubno meso

-krvarenje pri četkanju zubi

-upaljeno zubno meso

-neugodan zadah iz usta (tzv. Halitoza)

-uočili ste da vam se zubno meso povlači

-zubi se počinju klimati

 

Faktori rizika

Iako su naslage plaka osnovni uzrok upale gingive i parodonta, lista čimbenika rizika je dulja. Provjerite spadate li u neku od rizičnih skupina: prema listi čimbenika rizika:


 

 

 

Odgovarajuća prevencija - najvažnije aktivnosti sa svrhom preveniranja paradontalnih bolesti

 

U liječenju parodontnih bolesti daleko najvažniju ulogu igra odgovarajuća prevencija. Poštuju li se njezine mjere, do bolesti gotovo sigurno neće doći (osim u slučajevima poput agresivnog parodontitisa čiji se uzrok nalazi u obiteljskoj sklonosti).

Što znači odgovarajuća prevencija?

 S jedne strane, riječ je o higijenskim mjerama koje ćete svakodnevno provoditi sami, a s druge strane, treba odlaziti na redovite stomatološke preglede s uključenom preventivnom terapijom. Mjere oralne higijene podrazumijevaju četkanje zubi najmanje dva puta dnevno te korištenje zubnog konca, a posebno interdentalnih četkica (nakon svakog pranja!), sve s ciljem čim boljeg uklanjanja ostataka hrane i zubnog plaka sa svih zubnih površina.

Preventivna terapija sastoji se u profesionalnom čišćenju zubnog plaka i kamenca jer nitko, čak ni uz najveći trud, ne može tako detaljno očistiti svoje zube. Pritom se kamenac, naravno, ni ne može ukloniti u "kućnoj radinosti". Svatko bi trebao odlaziti na redovite preventivne preglede barem dva puta godišnje, a oni bi trebali biti i češći ako vam je poznato da netko u vašoj obitelji boluje (ili je bolovao) od parodontitisa. I u slučaju parodontne bolesti vrijedi isto pravilo kao i kod svih drugih bolesti - čim ranije prepoznamo njezine simptome, terapija će biti učinkovitija.

Sačuvajte svoje zube zauvijek i zaštitite svoje implantate doživotno! Zahvaljujući novij dijagnostici i molekularnoj dentalnoj medicini, moguće je otkriti i na vrijeme početi liječenje bolesti zubnog mesa i tkiva oko implantata.

Uz redovite kontrole i profesionalnu prevenciju to je uistinu moguće.

Sedam točaka koje čine koncept prevencije:

1. rana dijagnostika 

2. uklanjanje supragingivalnih naslaga i antimikrobna dezinfekcija 

3. uklanjanje subgingivalnih naslaga,struganje i poliranje korijena zuba,laserom potpomognuta terapija

4. zaštita površine zuba i korijena

5. kontinuirana antimikrobna kućna njega (12-satna zaštita)

6. redovita kontrola svakih 3-6 mjeseci (re-call),uz potpornu terapiju održavanja i definiranja posjeta re-calla  i interdisciplinarna komunikacija sa liječnicima iz drugih grana medicine.

 

Inicijalna parodontna terapija


Nekirurška terapija koja se sastoji u struganju i poliranju korijena zubi. Kod pacijenata koji boluju od parodontitisa dolazi do povlačenja zubnog mesa, gornji dio korijena zubi postaje vidljiv te se formiraju već spomenuti parodontni džepovi u kojima se talože naslage plaka i kamenca. Oni predstavljaju žarišta bakterijskih toksina pa ih treba pažljivo i detaljno očistiti.