ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

ROTAVIRUS

Infekcije rotavirusom predstavljaju glavni uzrok teškog akutnog infektivnog gastroenterokolitisa u djece mlađe od pet godina a mogu dovesti do teške dehidracije i potrebe za bolničkim liječenjem.

Glavni način prijenosa rotavirusa je fekalno-oralni, odnosno kontakt kontaminiranih ruku i usne šupljine. Također, moguć je prijenos putem kontaminiranih površina i predmeta kao što su igračke te zrakom prilikom povraćanja, kihanja ili kašlja. Jedna od glavnih karakteristika ovog virusa je zaraznost, visoka virulencija te velika otpornost na promjene temperature, sredstva za čišćenje i veliki broj antiseptika.

Po ulasku u organizam rotavirus nalazi stanište u tankom crijevu gdje započinje rast i umnožavanje virusa što dovodi do strukturnih i funkcionalnih promjena u crijevnom epitelu.

Od prvog kontakta sa virusom do pojave kliničkih tegoba obično prođe 18 do 48 sati nakon čega se javlja povraćanje, vodenasti proljevi praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, grčevima u trbuhu i gubitkom apetita. Kod dojenčadi klinička slika može biti vrlo teška sa velikim brojem proljevastih stolica što dovodi do dehidracije stoga su u toj dobi hospitalizacije najčešće.

Stoga čim se prepoznaju znakovi bolesti potrebna je nadoknada tekućine te primjena oralne rehidracijske otopine a ukoliko dijete doji preporučaju se češći podoji. Nadalje, određeni probiotici su se također pokazali učinkovitima u liječenju na način da skraćuju  trajanje bolesti budući da se radi o živim mikoorganizmima koji imaju blagotvoran učinka na crijevnu floru.

Važno je naglastiti da je rotavirusna infekcija samoograničavajuća bolest, odnosno da ne postoji sepcifična terapija osim dobre hidracije. Cijepljenje, koje nije u obaveznom kalendaru, ima važnu ulogu u prevenciji teških oblika rotavirusne infekcije. Učinkovitost cjepiva je dokazana za pet najučestalijih sojeva u dječjoj populaciji. Također, adekvatna higijena i dojenje su čimbenici koji značajno smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.