DENTALNA MEDICINA
KOMERIČKI ANJA
dr.med.dent. (domski)
VRABEČAK 4, susedgrad, Zagreb
SESTRA: SEKOL MIRJANA

GINGIVITIS

Gingivitis je upala desni.

Izravni uzročnik gingivitisa je plak- ljepljivi film bakterija koji se razvija na zubima. On se počinje stvarati neposredno nakon pranja zubi. Ako se plak redovito ne uklanja četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, dolazi do stvaranja toksina koji iritiraju desni i uzrokuju gingivitis.

U ovoj ranoj fazi treba djelovati na uzrok bolesti jer kost i pričvrsna tkiva koja drže zub na mjestu, nisu još zahvaćeni.

Ako ništa ne učinimo u ovoj fazi gingivitis može prijeći u periodontitis i nanjeti trajnu štetu zubu i potpornim strukturama.

 

SIMPTOMI- crvene, otečene i osjetljive desni koje mogu i krvariti ovisno o stadiju. Drugi znakovi su povlačenje zubnog mesa i stvaranje džepova između zubi, pogodnih za nakupljanje plaka i hrane. Neki pacijenti se žale na loš zadah i loš okus u ustima.

 

KAKO SPRIJEČITI GINGIVITIS- dobra oralna higijena je osnova, pravilno četkanje i korišenje zubnog konca ili interdentanih četkica. Također je važno i profesionalno čišćenje zubi, zdrava prehrana, prestanak pušenja te redovita kontrola kod svog stomatologa.