ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

GRIPA ili INFLUENCA

Gripa je teška, akutna, lako prenosiva bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Pojavljuje se svake godine u zimskim mjesecima u obliku manje ili veće epidemije.

Postoje tri virusa influence- tip A, B i C. Na površini lipidne ovojnice nalaze se dva virusna antigena- hemaglutinin /H/ i neuraminidaza /N/ koji mijenjaju svoja antigenska svojstva te nastaju mutacije virusa što je osobito karakteristično za virus tipa A. Upravo zbog korjenitih promjena virus influence tipa A može uzrokovati velike epidemije i pandemije te pojavu teških kliničkih oblika bolesti sa komplikacijama.

Jedini prirodni izvor infekcije je čovjek. Virus se prenosi kapljičnim putem ili izravnim dodirom te upotrebom inficiranih predmeta.

Inkubacija traje 1 do 3 dana. Bolest nastupa naglo, klinički je obilježena povišenom tjelesnom temperaturom, nerijetko i iznad 40 C, općom slabošću, malaksalošću, bolovima u mišićima te gubitkom teka. Prvih par dana je bez respiratornih simptoma a potom se javlja suhi, nadražajni kašalj, osjećaj žarenja u nosu i ždrijelu te promuklost. Povišena tjelesna temperatura obično potraje 4 do 6 dana. Moguća je pojava proljeva i povraćanja, osobito u male djece. Najčešće komplikacije gripe su u samom respiratornom sustavu- upala pluća, te upala srednjeg uha i sinusa.

Osnovno liječenje gripe je simptomatsko što uključuje nadoknadu tekućine, mirovanje te uzimanje lijekova za snižavanje temperature. Antibioticima se liječe samo komplikacije gripe uzrokovane sekundarnom bakterijskom infekcijom. Postoje i specifični antivirusni lijekovi koji skraćuju trajanje bolesti i smanjuju izlučivanje virusa.

Budući da je gripa teška bolest te da se javlja epidemijski važne su javnozdravstvene i epidemiološke mjere u prevenciji i suzbijanju bolesti. Jedini učinkoviti postupak u sprječavanju gripe je aktivna imunizacija koja se provodi mrtvim cjepivom. Primjenjuje se kombinirano trovalentno odnosno četverovalentno cjepivo.

Preporučljivo je cijepiti djecu /stariju od 6 mjeseci života/, osobito djecu sa kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina kao i ostale odrasle osobe sa kroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim bolestima, dijabetičare te imunokompromitirane osobe.