PALL DUŠKO

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA
PALL DUŠKO
dr.med.spec.gin. i opstetricije (domski)
SREDNJACI 13, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: BRČIĆ SLAVICA

ŠTO JE MJESEČNICA?

 

 

Mjesečnica je periodično krvarenje iz maternice koje se javlja pod utjecajem ženskih spolnih hormona koje luče jajnici-estrogen i progetseron. Također i hormoni hipofize LH i FSH su vrlo bitan dio pravilne mjesečnice. Mjesečnica je znak da djevojčice postaju spolno zrele te da ulaze u burniju fazu puberteta. Hormoni estrogen i progesteron djeluju na stvaranju sluznice šupljine maternice koja se svaki mjesec obnavlja i time omogućuje kvalitetnu  podlogu za prijem oplođenog zametka. Pri kraju ciklusa zbog prirodnog nedostatka tih hormona dolazi do ljuštenja te sluznice što se očituje kao mjesečnica.

Prva menstruacija u životu se naziva menarha i započinje najčešće od 9 do14 godine života. U RH to je najčešće sa 12,2 g života. U posljednih 150 godina, prema statističkim podacima, dobna granica menarhe se sa 17 godina spustila na prosječnih 12 godina što je vjerovatno rezultat promjene prehrane. Naime za započinjanje menstrualnog ciklusa potrebna je određena količina masnog tkiva u tijelu djevojčica (oko 22%)  Prvi dan krvarenja se broji kao prvi dan ciklusa dok se dan prije slijedeće menstruacije broji kao zadnji dan ciklusa. Normalno  je ciklus 28 dana sa dopuštenim varijacijama +/- 7 dana. Mjesečnica ne mora biti uvijek točno na dan kako smo navikli već su dopuštene prije spomenute varijacije. Ono što je bitno je da je redovita , a to znači ne manje od 9 menstruacija godišnje. Menstrualni ciklus je vrlo filingranska struktura na koju djeluju i psihička stanja, tjelesne aktivnosti, te i neki lijekovi i niz drugih čimbenika koji ju vrlo lako mogu poremetiti. Naravno, radi moguće trudnoće uvijek je potrebno provjeriti kod svog ginekologa  svako Vama sumnjivo odstupanje od normalnog ritma dodajući ili oduzimajući onih famoznih 7 dana.

 Tijekom mjesečnice prosječno se gubi oko 16mg željeza te 40-80ml krvi.

Najsigurniji znak obilnosti menstruacije nije brojanje menstrualnih uložaka ili tampona tijekom dana jer je to više subjektivna metoda uvjetovana osobnim higijenskim stavovima svakog pojedinca. Menstrualna krv je tamno crvene boje i tekuća je. Sigurniji znak preobilne menstruacije je pojava većih ugrušaka te ukoliko takvo krvarenje traje duže od tjedan dana i nema tendenciju smanjivanja.

.