PALL DUŠKO

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA
PALL DUŠKO
dr.med.spec.gin. i opstetricije (domski)
SREDNJACI 13, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: BRČIĆ SLAVICA

PAPA test

Papa test je tzv screening test (test probira) kojim se uzima rodnice, rodničkog dijela vrata maternice i kanala vrata maternice, a služi za otkrivanje  abnormalnosti stanica, prekanceroznih i zloćudnih promjena vrata maternice i unutrašnjosti tijela maternice. Pretragu je najbolje učiniti 10-13 dan nakon prvog dana menstruacije.

Metodu je prije pedesetak godina uveo američki znanstvenik grčkog podrijetla Papanicolau, po kojem je i nastao naziv PAPA test. 

PAPA test je dio redovitog godišnjeg ginekološkog pregleda i ukoliko su, uzastopce, tri jednogodišnja PAPA nalaza uredna, može se raditi  jednom u tri godine.

Uzimanje uzorka započinje, nakon prikaza grlića maternice, uzimanje uzorka rodnice ginekološkom špatulom ( tzv V uzorak na nalazu), te vanjskog dijela grlića maternice (tzv C uzoran na nalazu). Posebnom četkicom se uzima uzorak iz cervikalnog kanala (tzv E uzorak na nalazu)

PAPA nalaz, nakon specifične pripreme, očitava specijalist citologije.

Tumačenje nalaza:

CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija)

Cerviks je grlić maternice, epitel površinski sloj stanica, a neoplazija je novotvorina (prekanceroza) CIN je dakle novotvorina površinskih stanica vrata maternice. CIN se dijeli u tri stupnja (I - III) kojima se označava debljina zahvaćenosti epitela.

CIS(carcinoma in situ)

je nalaz karcinomskih stanica u površinskom dijelu staničnog sloja, koje se nisu proširile u dublje tkivo. 

Postoje još i  slučajevi u kojima nije moguće postaviti dijagnozu (zbog, npr. loše tehničke pripreme, jake upalne ili degenerativne promjene na stanicama) pa se nalaz opisuje kao netipične skvamozne ili glandularne (žljezdane) stanice neodređenog značenja (engl. ASCUS i AGCUS). 

Ovisno o PAPA nalazu Vaš ginekolog će, sukladno postojećem postupniku,  učiniti daljnju obradu ( npr uzeti cervikalne bakteriološke briseve, učiniti tipizaciju HPV virusa, uputiti Vas na kolposkopiju...)

Kolposkopija

pretraga kod koje se koristi instrument nalik mikroskopu (naziva se kolposkop) za pregled rodnice i vrata maternice. Prilikom pregleda ginekolog nalazi specifične promjene na vratu maternice ili rodnice i s tih mjesta uzima biopsije. Biopsijama se potvrđuje ili ne potvrđuje dijagnoza dobivena PAPA testom. Biospije pregledava patolog. Ukoliko se potvrdi dijagnoza sa PAPA testa znači da je osim dijagnoze učinjena i terapija jer je odstranjivanjem promjena odstranjen i dio HPV virusa koji se tu nalazio.

Ovisno o tom nalazu predlaže se daljnja terapija i praćenje, jer za promjene od CIN I do Carcinoma  in situ potrebno je 7-10 godina.