DENTALNA MEDICINA
MILAS IVAN
dr.med.dent. (domski)
PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 11, Črnomerec, Zagreb
SESTRA: VAHTARIĆ DRAGICA

ENDODONCIJA

Endodoncija - "na rubu živaca" 

korijen zuba, endonancija, korijenski kanali, upaljeno zubno tkivo, zdravi zubi, zubno meso

Što je endodoncija?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba. Naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva kao što su caklina, dentin i cement te mekih tkiva kao što je zubna pulpa. Zubna pulpa je prožeta živčanim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih utjecaja i daje mu osjet (toplo, hladno, bol, zagriz itd.). Pulpa se nalazi u unutrašnjosti zuba, ispod cakline i dentina, u kompleksnom i teško dostupnom spletu krunskih i korijenskih prostora i  kanalića.

Kako dolazi do upale zubnog živca? Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor zubnog živca (pulpa) što rezultira pulpitisom - upalom. Kada karijes nađe put do zubnog živca, nastaje upalna reakcija praćena osjetljivošću na tople i hladne podražaje, zatim spontani neugodni bolovi pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba. Oteklina je reakcija organizma na bakterije koje su prošle kroz zub i izašle u prostor kosti i mekih tkiva lica. Takvo stanje se osim endodontskim zahvatom liječi i antibioticima. Ako upala nije toliko jaka, burna i brza, nastaje kronični proces, granulom koji predstavlja pokušaj organizma da uspostavi ravnotežu i obuzda upalu na ograničeno područje vrška korijena. Granulommože dugo vremena biti neprepoznat, bez simptoma, sve dok se ne poremete odnosi obrane organizma i napadača - bakterija; onda se upala širi, zub počinje boljeti, lice otiče itd.

Endodontski tretman

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika uz anesteziju te uklanjanja inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho radno polje bez sline, kontrola RTG snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija i materijala. Na taj se način nekada zamoran i nesiguran postupak koji je trajao mjesecima i nerijetko završavao vađenjem zuba svodi na samo posjet ili dva te potpuno izliječenje. Nakon što se ručnim ili strojnim čišćenjem zubnih kanala (ProTaper, HeroShaper, WaveOne itd.) i ispiranjem posebnim kemikalijama ukloni upaljeno i mrtvo tkivo te unište bakterije, kanale zuba je potrebno zabrtviti kako ne bi došlo do reinfekcije te eventualno opskrbiti nadogradnjom i krunicom (u slučaju nedostatka većeg dijela zuba). Ako se smire svi simptomi, a zub pokazuje znakove cijeljenja na RTG snimkama, možemo reći da je endodontski zahvat uspio.

U rijetkim slučajevima zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno izliječiti infekciju na vršku korijena. Tada se pristupa apikotomiji - malom kirurškom zahvatu kojim se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo.