IGOR SRČEK

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA
IGOR SRČEK
Mr. sc. dr.med.spec.ginekologije i opstetricije (domski)
Srednjaci 13, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: TIHANA ČEŠKOVIĆ, bacc.med.techn.

PREHRANA U TRUDNOĆI

Pravilna i optimalna prehrana u trudnoći povećava vjerojatnost urednog tijeka i povoljnog ishoda trudnoće. Prekomjerna ili nepravilna prehrana može ugroziti zdravlje trudnice, a posljedično i ploda. Niz bolesti povezan je sa nepravilnom prehranom (gestacijski dijabetes melitus, koji se kasnije u životu manifestira kao šećerna bolest, problemi sa krvnim tlakom, problemi sa sustavom za kretanje...). Postoji izreka da u trudnoći treba jesti za dvoje. To je netočno, ali treba jesti duplo bolje, odnosno kvalitetnije. Žena izvan trudnoće treba dnevno oko 2000 kcal (ovisno kojim se aktivnostima bavi), dok u trudnoći energetske potrebe rastu za 200 kcal/dan, znači ukupno 2200 kcal/dan. Stoga, u trudnoći treba paziti na unos esencijalnih tvari za rast i razvoj, a to su minerali, vitamini i esencijalne aminokiseline. Tijekom trudnoće preporučljivo je izbjegavati prerađene namirnice kao što su keksi, kolači, bomboni, gazirana pića jer je to visokokalorijska hrana siromašna hranjivim tvarima. Ukupni prirast težine bi trebao biti 12 do 15 kg (ovisno o građi i visini žene) za cijelu trudnoću.