OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
LIDIJA ŠOLČIĆ PALČIĆ
dr.med. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: SANJA KORDA

URIČNI ARTRITIS (GIHT) - PREHRANA

                                                         

Bolest uloga ili giht (lat. arthritis urica) je metabolička bolest povezana s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je spoj koji nastaje u našem organizmu kao završni produkt razgradnje purinskih baza. Purini su dušikom bogati spojevi koji ulaze u sastav svih nukleinskih kiselina, pa prema tome i velikog broja namirnica životinjskog podrijetla. Mnogo purina sadržano je i u kvascima. 

Mokraćna se kiselina normalno nalazi u serumu zdravih osoba, a kada je njezina vrijednost iznad 420 µmol/L u muškaraca i iznad 360 µmol/L u žena, govorimo o hiperuricemiji. 

Urični artritis nastaje zbog taloženja kristala mokraćne kiseline i njezinih soli u hrskavici zglobova, odakle prodire u zglob i izaziva bolni napadaj bolesti. Akutni napadaj uričnog artritisa najčešće nastaje na baznom zglobu nožnog palca, obično se događa noću i bez ikakva poznatog povoda. Zglob je otečen, vrlo bolan, a koža iznad zglobova je crvena i topla. 

Liječenje se sastoji od dijete bez purina, izbjegavanja alkoholnih pića, povećanog unosa tekućine ( 3 litre dnevno) te smanjenja prekomjerne tjelesne težine. Ukoliko sve navedeno nije dovoljno, koriste se lijekovi za blokiranje stvaranja purina (alopurinol i dr.) i ubrzavanje izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega. Kod upale zglobova praćene otokom i bolovima koriste se različita protuupalna sredstva, među kojima i nesteroidni antireumatici (indometacin i dr.). 

Kod uričnog artritisa izbjegavajte namirnice s visokim sadržajem purina:

– iznutrice

– plava riba (srdela, tuna, skuša, losos)

– riblje konzerve

– suhomesnati proizvodi

– mesni ekstrakti

– kvasac

– žestoka alkoholna pića

– školjke i rakovi

– gljive

– crveno meso (junetina, svinjetina i sl.)

 

Preporučuje se

Nemasne juhe od povrća i mesa

Meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (kunić, meso peradi) - odstraniti svu vidljivu masnoću i kožicu
 
Kuhane bijele nemasne ribe
 
Kuhana jaja
 
Obrano mlijeko do 1,5% m.m., posni svježi sir, probiotik, jogurt light i ostali fermentirani mliječni proizvodi s manjim postotkom masti
 
Odstajali kruh (polubijeli, crni i integralni kruh), dvopek, riža, zob, ječam, proso, kukuruzna i pšenična krupica, tjestenina
 
Svježe sezonsko povrće
 
Maslinovo ulje, bučino ulje
 
Voće - sve, osobito trešnje, jagode, ribizli, maline, kupine, borovnice, ananas
 
Biljni čajevi, mineralne vode, voćni sokovi od svježeg voća (limun, naranča), kava
 
Limunov sok, jabučni ocat, sol umjereno, začini (kurkuma, ružmarin, metvica, đumbir, korijandar i sl.)
 
 

Preporučuje se u manjim količinama

Teletina

Suncokretovo ulje, margo
 
Sušeno voće
 
 

Ne preporučuju se

Masne mesne juhe, juhe od povrća s vrhnjem

Pržena i pohana mesa, svinjetina, janjetina, junetina, dimljena mesa, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve, iznutrice
 
Masne ribe (skuša, tuna, srdela, losos, šaran, som), riblje konzerve i paštete, lignje, dagnje, rakovi
 
Pržena i pečena jaja
 
Punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, dimljeni sir, slatko i kiselo vrhnje
 
Svježi vrući kruh i peciva, dizana tijesta (buhtle, krafne i sl.), lisnata tijesta, kroketi
 
Konzervirano povrće, gljive, prženo i pečeno povrće
 
Svinjska i guščja mast, majoneza, maslac, biljno vrhnje
 
Konzervirano voće
 
Žestoka alkoholna pića, pivo, sokovi s fruktozom, gazirani sokovi, kava bez kofeina
 
Kečap, gotovi dodaci jelima, preljevi za salate