OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA
SORIĆ ANA-MARIJA
dr.med.spec.obiteljske med. (domski)
VRTLARSKA 1a, črnomerec, Zagreb
SESTRA: SLAVICA PETANJEK

PELUDNE ALERGIJE

Suze vam oči, curi vam nos i neprestano kašljucate dok ste vani?

Peludne alergije    

                     

                      

Alergija je imunološki posredovana reakcija organizma na neke od čimbenika okoliša koji nisu štetni, ali u osjetjivih osoba mogu izazvati neželjeni imunološki odgovor.

Kada organizam dođe u doticaj s nekim od provocirajućih čimbenika u osjetljivih se osoba razvije jedan od oblika alergijske reakcije. Alergija se može očitovati na različite načine kao alergijski rinitis, astma, alergijski konjuktvitis, kožne reakcije (ekcem, urtikarija) ili anafilaksija.

Peludna alergija je alergija posredovana peludom biljaka koja nastaje u doba njihove cvatnje, što ovisno o biljci traje od početka proljeća do jeseni. Najčešće se očituje kao alergijski rinitis i/ili astma te mogu biti pridruženi i simptomi konjuktivitisa.

Simptomi rinitisa se očituju kao svrbež nosa, kihanje, vodena sekrecije iz nosa te otežano disanje na nos, dok se astma manifestira kao osjećaj nedostatka zraka, stezanja u prsima, kašalj (osobito noću i rano ujutro) ili zviždanje u prsima.

Očni simptomi se prezentiraju crvenilom, suzenjem i svrbežom očiju.

 

   

Kako bi se razvila alergijska reakcija koncentracija peludi mora biti dostatna da pokrene imunološki odgovor.

Kod jako osjetljivih osoba dovoljne su i niske koncentracije peludi u zraku, dok su kod manje osjetljivih potrebne visoke koncentracije da bi se alergija manifestirala.

Koncentracija peludi u zraku ovisi o tome koliko je određena biljka rasprostranjena, koliko peludi proizvodi (na vrhuncu cvatnje koncentracije peludnih zrnaca su vrlo visoke) te kakve su meteorološke prilike (nakon kiše su koncentracije peludi u zraku puno niže nego za sunčana i vjetrovita dana).

Stoga se, osim uzimanja lijekova propisanih od strane liječnika, preporučaju i dodatne mjere kojima se može spriječiti izlaganje većim količinama peludnih čestica i time ublažiti simptome alergije.

      Evo što sami možete učiniti :

       Peludnu prognozu po danima možete za područje Zagreba pratiti na  http://www.stampar.hr/hr/peludna-prognoza-zagreb 

         Ukoliko imate jako izražene simptome preporuča se da s terapijom počnete nešto prije očekivane cvatnje biljke koja vam uzrokuje alergijske simptome (o tome se posavjetujte sa svojim liječnikom) .

 

 

U Hrvatskoj postoje dva klimatska područja sa raličitostima u pogledu vegetacije i njihove cvatnje, kontinentalna i mediteranska Hrvatska.

Svake godine Zavod za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar objavljuje peludni kalendar za tekuću godinu temeljem kojega možete imati uvid u očekivano trajanje i intenzitet cvatnje pojedinih alergogenih biljaka.