ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI
ANITA VIDUKA
dr.med.spec.ped. (domski)
VRABEČAK 4 ; RADNO VRIJEME PARNI DATUMI PRIJEPODNE 7.00-14.30 H RAD S PACIJENTIMA 7.30 h-13.30 h NEPARNI DATUMI POSLIJE PODNE 13.00 h-20.30 h RAD SA PACIJENTIMA 13.30 h-19.30 h, susedgrad, Zagreb
SESTRA: ĐURĐEK BLAŽICA

VRUĆICA

Vrućica označava povišenu tjelesnu temperaturu iznad gornje granice normale i gotovo je redoviti simptom svake infekcije u djeteta. Povišena tjelesna temperatura odraz je općeg obrambenog stanja u kojem se organizam nalazi kada je „napadnut“ od  mikroba te je najčešće praćena i drugim općim simptomima /bol, nedostatak apetita, loše opće osjećanje/.

Normalnom tjelesnom temperaturom smatra se 37.2 C mjerena pod pazuhom, odnosno 37.8 C mjerena u crijevu te temperatura 38.2 C mjerena u usnoj šupljini

Liječenje vrućice se sastoji od primjene takozvanih fizikalnih mjera- razodijevanje djeteta, kupanje u mlakoj vodi, oblozi od mlake vode, i primjene lijekova. Također, od iznimne važnosti je održavati dobru hidraciju organizma i poticati normalan unos hrane. Najčešći lijekovi koje koristimo za kontrolu vrućice i suzbijanje bolova jesu paracetamol i ibuprofen koji se koriste naizmjenično. Preporučene doze paracetamola su 10-15 mg/kg tjelesne težine odnosno 5-10 mg/kg tjelesne težine ibuprofena.

Potrebno je naglasiti da je vrućica fiziološki odgovor zdravog organizma na infekciju te je primarni cilj primjene navedenih lijekova umanjiti/otkloniti sve simptome koje akutna infekcija uzrokuje, a ne normalizacija tjelesne temperature.