Gorana Ercegović Pavlović

DENTALNA MEDICINA
Gorana Ercegović Pavlović
dr.med.dent. (domski)
NOVA CESTA 85 a , TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: Veronika Cesar

Navike četkanja zubi povezane su s rizikom bolesti srca

  Četkanje zuba dvaput dnevno sa zubnom pastom s dodatkom fluorovih spojeva, može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rezultat je nedavne studije.

Novo istraživanje otkriva da redovito četkanje zubi sa dovoljno vremena, može smanjiti rizik od razvoja srčanih problema čak za tri puta.

Američka studija, koja istražuje navike četkanja kod gotovo 700 odraslih osoba, istražila je rizik od nastanka ili umiranja od srčanog udara, zatajenja srca ili moždanog udara.

Također je istaknula vjerojatnost da loše oralno zdravlje može dovesti do lošeg općeg zdravlja i dobrobiti u drugim dijelovima tijela.

Kao odgovor na ova otkrića, Zaklada za oralno zdravlje, želi naglasiti važnost dobre brige o Vašem oralnom zdravlju, vjerujući da ona može pružiti prednosti koje su daleko iznad usta.

Dr. Nigel Carter Izvršni direktor Zaklade za oralno zdravlje izjavio je: "Takav nalaz može se pomalo činiti zastrašujući, ali to bi mogao biti samo poticaj da bismo bolje pazili na naše oralno zdravlje.“

Ova studija dodaje rastućim znanstvenim dokazima da je jaka veza između zdravlja naših usta i cijeloga tijela.

Dugi niz godina, bolesti desni povezane su sa stanjima poput moždanog udara, dijabetesa, demencije i ishoda trudnoće. To su svi ozbiljni uvjeti koji bi mogli utjecati na kvalitetu života osobe.

Paziti na naša usta trebao bi biti svakodnevni prioritet, a prednosti koje ostvarimo  jednostavno su prevažne, da bismo usta zanemarili.

Nova studija bila je predstavljena tijekom znanstvene sjednice Američkog društva za srce u Chicagu. Ona sljedi europsko istraživanje provedeno ranije ove godine koje je istaknulo povezanost između bolesti desni i erektilne disfunkcije.

Vrijeme koje je potrebno za četkanje zubi je tako mali dio dana a utjecaj koji bi moglo imati je vrlo značajan, a u nekim slučajevima može potencijalno spasiti život.

Jedan od najčešćih oralnih zdravstvenih problema s kojima se susrećemo jest bolest desni. To je pokazalo da ima štetan utjecaj na zdravlje našeg srca, kao i na druge aspekte našeg blagostanja.

Srećom, bolest desni je potpuno sprečiva i lječiva bolest.

Četkanje dva puta dnevno s pastom za zube s dodanim fluorom, čišćenjem između zuba jednom dnevno pomoću interdentalnih četkica, i održavanje redovitih posjeta doktoru dentalne medicine, najbolji su način za izbjegavanje problema poput bolesti desni.

Novo istraživanje otkriva da redovito četkanje zubi s dovoljno vremena, može smanjiti rizik razvoja bolesti srca čak do tri puta.