PAVIĆ PATRLJ MAJA

DENTALNA MEDICINA
PAVIĆ PATRLJ MAJA
dr.med.dent. (domski)
Gandhijeva 5, Susedgrad, Gajnice, Zagreb
SESTRA: NAJMAN SAVNIK BOŽENA

PRAVILNO ČETKANJE ZUBI

Osnovno pravilo održavanja oralne higijene jest pranje zubi nakon svakog obroka, ili najmanje dva puta na dan,ujutro i navečer u trajanju od dvije minute. Četkica koju pri tom koristimo ne bi smjela biti pretvrda, kako tijekom pranja zubi ne bi nadražila zubno meso, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti i načinu četkanja zubi.

Tehnike koje se najčešće kombiniraju su metoda četkanja kružnim pokretom i tehnika iščetkavanja. Kod obje metode četkica mora biti položena tako da njena vlakna stoje pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na zub i zubno meso, kako bi se adekvatno mogli očistiti i prostori među zubima,ali i prostori između zuba i desni,u kojima se uvijek nađu ostaci hrane i bakterije i koji su iznimno pogodni za brzi razvoj mekih naslaga.

Tehniku četkanja kružnim pokretima, kao što i sam naziv govori karakteriziraju kružni pokreti četkice od zubnog mesa prema zubu, dakle u gornjoj čeljusti od gore prema dolje, a u donjoj čeljusti obrnuto, od dolje prema gore.

Kod tehnike iščetkavanja usnu šupljinu čistimo laganim povlačenjem četkice od zubnog mesa prema zubu,te lagano iščetkamo.

Za adekvatno čišćenje međuzubnih prostora potrebno je osim četkice i zubne paste koristiti i neka pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene,kao što su: zubni konac, kojim se uklanja i do 70% više plaka, interdentalne četkice, a preporuča se i ispiranje usne šupljine vodicama za ispiranje usta.

Najčešća greška koju većina ljudi čini kod provođenja oralne higijene je prejako i prečvrsto četkanje, čime se oštećuje zubno meso te dolazi do izloženosti zubnih vratova, a s vremenom i do pojačane osjetljivosti zuba na termičke podražaje (toplo,hladno).