ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Izbjeljivanje zubi

 

Izbjeljivanje zubi je estetski terapijski postupak kojim tamno obojenim zubima dajemo svjetlije nijanse. Pacijenti su potaknuti raznim medijima i časopisima te sve češće posjećuju stomatološke ordinacije sa željom za svjetlijim zubima.

Slikovni rezultat za izbjeljivanje zubi

 

Boja zubi uvjetovana je kako genetikom tako i načinom života, životnim navikama, prehranom, konzumacijom određenih napitaka i lijekova. Proizvodi bogati taninom (kava, čaj, crno vino) posebnom jačinom tamno boje zube.  

Slikovni rezultat za prehrana i zubi     Slikovni rezultat za kava i zubi

 

Postupak izbjeljivanja vrši se pomoću aktivnog sredstva na bazi vodikova peroksida. Sredstvo može biti dodatno aktivirano svjetlom i toplinom. Postoji nekoliko načina izbjeljivanja zubi. Postupak koji će se koristiti prilikom izbjeljivanja ovisi o izboru stomatologa i pacijenta. Pacijentove želje i tempo života također će utjecati na izbor tretmana. 

Izbjeljivanje u ordinaciji jest najsigurniji postupak, koji se vrši pod kontrolom liječnika. Aktivno sredstvo na bazi vodikova peroksida, koncentriranije je nego u drugim proizvodima, kako bi se dobio željeni efekt. 40 %-tni vodikov peroksid nanosi se na površinu zubi, sve do zuba koji je posljednji vidljiv u liniji osmjeha. Prije nanošenja aktivnog sredstva, gingiva se zaštiti sredstvom za zaštitu gingive, kako vodikov peroksid ne bi dospio do desnih. Ako nam se i dogodi da dio gela dotakne ginigivu, poslije tretmana biti će vidljive bijele mrljice na istoj, što će vrlo brzo nestati. Preporuka proizvođača je nanositi sredstvo u dva navrata po 15 min. Ako pacijent nije zadovoljan dobivenom nijansom zubi, postupak se može ponoviti. Nakon 15 minuta, sredstvo se uklanja i ispire vodom sa površine zubi. Pacijentu je svakako potrebno dati detaljne upute o daljnjoj oralnoj higijeni. Moguća je lagana osjetljivost zubi 2-3 dana nakon tretmana izbjeljivanja.

 

Slikovni rezultat za boost izbjeljivanje zubi   Slikovni rezultat za boost 40%

 

Drugi način izbjeljivanja zubi jest pomoću udlaga u koje pacijent aplicira aktivno sredstvo. Vodikov peroksid najčešće je niske koncentracije, 12-14%. Nakon uzimanja otiska u ordinaciji, izrađuje se udlaga koja se daje pacijentu zajedno sa sredstvom za izbjeljivanje. Pacijent svakog dana aplicira gel u udlagu, na odgovarajuće mjesto ta udlagu stavlja na zube. Preporuka je udlage nositi svakodnevno oko 1h, kroz period od 2-3 tjedna. Rezultat je zadovoljavajući, no nešto sporiji od izbjeljivanja u ordinaciji. Ako pacijent nema dovoljno vremena za provesti u ordinaciji, ako postoji nemir i anksioznost, preporuča se provesti ovaj tretman izbjeljivanja.

Povezana slika

 

Izbjeljivanje zubi svakako jest estetski postupak, no pacijentima daje nevjerojatan osjećaj sreće i zadovoljstva nakon provedenog tretmana. Moguće je dobiti i do 2-3 nijanse svijetlije zube.

Slikovni rezultat za izbjeljivanje zubi