ZAHER ŠVARC MATEJA

DENTALNA MEDICINA
ZAHER ŠVARC MATEJA
univ.mag.med.dent. (domski) , dr.med.dent.
ANINA 96, TREŠNJEVKA, Zagreb
SESTRA: GORDANA BALABAN

Važnost redovitog posjeta stomatologu!

Redoviti posjeti stomatologu vrlo su važni kako bismo sačuvali zdravlje vaših zubi i okolnog potpornog tkiva. Redovni posjeti znače posjetiti ordinaciju dentalne medicine svakih 6 mjeseci. 

Pri svakom kontrolnom pregledu vaš će stomatolog provjeriti stanje vaših zubi, prisutnost karijesa na tvrdim zubnim tkivima, prisutnost plaka i kamenca te učiniti čiščenje istih. 

Vrlo je bitno razlikovati meke i tvrde zubne naslage. Meke naslage nastaju taloženjem hrane na zubima, a uklanjaju se pravilnom svakodnevnom oralnom higijenom. Kako bismo uklonili meke naslage, potrebna nam je četkica za zube i pasta za zube, dodatno, a svakako potrebno jest upotreba interdentalnih četkica i zubnog konca. 

Povezana slika

Kada se meke zubne naslage ne uklone četkanjem kroz 7 dana, mineraliziranjem istih, nastaje zubni kamenac (tvrda zubna naslaga). Zubni kamenac nemoguće je ukloniti četkanjem kod kuće, već će to morati učiniti vaš stomatolog u ordinaciji dentalne medicine. Zubni kamenac uklonit će pomoću ultrazvučnog instrumenta koji ultrazvukom "razbija" naslage. Nakon čišćenja, potrebno je zube dodatno ispolirati polirnom pastom. 

Slikovni rezultat za čiščenje kamenca

 

Nakon uklanjanja naslaga, stomatolog će imati bolji uvid u stanje tvrdih tkiva vaših zubi (cakline i dentina). Pravilnom inspekcijom i palpacijom utvrdit će prisutnost karijesa i ostalih upala, te vas upozoriti na iste, a potom i  dogovoriti termin za sanaciju.

Povezana slika

 

Obaveza stomatologa je naučiti pacijenta pravilnoj oralnoj higijeni, kako i čime četkati zube i desne. Obaveza Vas, kao pacijenta, je pridržavat se uputa i svakodnovno voditi brigu o vlastitom zdravlju!! 

Slikovni rezultat za zdravlje